Spring naar inhoud

13 tips voor een overtuigend sollicitatiegesprek

20 februari 2010

Er zijn mensen die zich heerlijk naturel presenteren in een sollicitatiegesprek. Ze zijn ‘zich zelf’ en bevriezen niet bij de vraag: “vertel eens wat over je zelf…?”. Bij velen gaat dit echter niet vanzelf, maar het is goed te leren!

Met deze 13 tips zie je hoe je dat doet. Geen trucjes. Het gaat er om dat je het lef hebt om je zelf te zijn. Het mooie is, dat voorbereiding helpt om je authentiek te kunnen presenteren.  Onder druk gaan we ons aanpassen aan wat we denken dat de ander van ons verwacht. Gevolg. We worden grijze muizen. Met een degelijke voorbereiding ben je daartegen gewapend!

 1. Selecteurs willen weten welke kwaliteiten, talenten, of competenties in huis hebt. Zorg dat je uit de advertentie, via de website, of door op te bellen er achter komt wat echt belangrijk is.
 2. Bedenk voorbeelden van situaties, waaruit blijkt dat je die kwaliteiten bezit. Voorbeelden van interessante en zinvolle gebeurtenissen uit je werk- of schooltijd. Zo komen je kwaliteiten tot leven.
 3. Bedenk – behalve die voorbeelden – ook vragen over de organisatie waar je solliciteert; als JIJ een vraag stelt heb je meer greep op het gesprek. Je wordt een gelijkwaardiger gesprekspartner (in plaats van iemand die alleen maar antwoorden geeft).
 4. Om een stroeve start te voorkomen is het belangrijk dat je echt contact weet te maken. Dat kan je heel goed doen door opmerkzaam om je heen te kijken. Wat vind je van het kantoor, de bereikbaarheid, de inrichting, de manier waarop je ontvangen bent, de kunst die aan de muur hangt en dergelijke. Over alles dat je positief opviel kan je iets zeggen. Het helpt om op een ontspannen wijze contact te maken. Zonder gekunstelde vraag en antwoord spel. Laat je direct zien WIE JIJ BENT.
 5. Maak het gesprek gelijkwaardig! Geef niet te allen maar “braaf” antwoord. Denk even na, of ‘denk hardop’ voordat je antwoord.
 6. Durf initiatief te nemen door bijvoorbeeld om verduidelijking te vragen. Selecteurs zitten niet op een saaie piet, of en gedweeë nieuwe medewerker te wachten.
 7. Als je overvallen wordt door lastige vragen, benoem dat dan. “Dat vind ik een lastige vraag”. Dit kun je ook toepassen als je wat blokkeert! “Ik ben even de draad kwijt…”. Bedrijven zijn ten slotte niet op zoek naar robots, maar mensen van vlees en bloed.
 8. Als je dreigt uit te wijden of vast te lopen…: niet blijven praten, maar benoem wat je zelf merkt: “ik heb het gevoel dat ik wat van de vraag verwijderd raak” of “ik geloof dat ik vastloop, of de vraag niet helemaal begrepen heb”. En! Zet punten en haal adem tussen je zinnen.
 9. Stel zo nu en dan eens een checkvraag: “is dit een antwoord op uw vraag?”
 10. Bedenk vooraf je antwoord op de vraag naar je sterke en je zwakke punten. Zorg daarbij dat je bij zwakke punten iets serieus te melden hebt: “soms ben ik wat lang van stof, merkt u dat al?” Nooit van die flauwekul clichés als: “ik stel soms te hoge eisen aan mezelf”; daar worden interviewers onpasselijk van
 11. Nooit “je” of ‘we’ zeggen als je jezelf bedoelt. ‘Ik’ gebruiken als het over jezelf gaat.
 12. Als je nog een lijk in de kast hebt, verbloem het dan niet. Als je bent ontslagen, of ergens met een rechtszaak, of met veel verdriet en woede bent vertrokken, dan moet je meer doen dan een verhaal bedenken. Oefenen! Vertel je verhaal aan je partner, je broer etc. en vraag die ander of ze nog bitterheid horen. Niemand zit op een verongelijkt iemand te wachten.
 13. Ten slotte nog wat open deuren. Zorg dat je echt op tijd bent, liever te vroeg en nog een blokje om, dan vol met adrenaline het gesprek beginnen. En nog simpeler: zorg ervoor dat je uitgerust bent. Liever de avond van te voren naar de sauna en op tijd naar bed, dan ontspannen doorzakken in de kroeg.
One Comment leave one →
 1. 22 juli 2010 14:14

  Goede uitleg en tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: