Spring naar inhoud

Wat is stress

26 februari 2010

Stress betekent letterlijk “druk” of “spanning”. In de bouwkunde wordt het begrip gebruikt om aan te geven hoeveel druk of belasting een constructie kan verdragen. Het gaat daarbij om de verhouding tussen belasting (draaglast) en de belastbaarheid (draagkracht). Ook in de psychologie wordt het begrip stress vaak gebruikt, om aan te geven dat het evenwicht tussen de draagkracht en draaglast van een persoon zoek is. Inzicht in de samenhang van de belasting en het effect daarvan, vormt het begin om bovenmatige stress te beïnvloeden.

Draaglast, draagkracht

Iemand functioneert goed wanneer er een zeker evenwicht is tussen de draagkracht en de draaglast. Er is sprake van overbelasting wanneer de belasting gedurende langere tijd groter is dan de belastbaarheid. Er is sprake van onderbelasting wanneer de belasting gedurende lagere tijd kleiner is dan de belastbaarheid. Onderbelasting (verveling) kan net zoveel stress opleveren als overbelasting (een te volle agenda).

De beste prestaties worden geleverd bij een gemiddeld stress niveau. Welk stressniveau voor iemand optimaal is, verschilt van persoon tot persoon. Probeer goed te ‘luisteren’ naar de spanning die een taak, of activiteit je levert. Stoer volhouden wanneer iets te spannend is, of langzaam maar zeker uitputting veroorzaakt, is altijd contraproductief. (Vroege signalen van overbelasting kijk hier).

Gezonde en ongezonde stress

Stress is niet per definitie ongezond. In veel situaties is er een bepaalde mate van spanning nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress stelt iemand in staat om zich aan te passen aan nieuwe situaties of er op een goede manier op te reageren. (Versterken van stress tolerantie)

Als de spanning iemand teveel wordt en het functioneren belemmerd wordt, is er sprake van ongezonde stress.

Stress wordt als ongezonder ervaren naarmate:

  • De stress ingrijpender is en het in het dagelijks leven werkelijk beïnvloed
  • Je minder invloed op de stressoren kunnen uitoefenen. Hoe meer mogelijkheden je hebt om zelf zaken in bijvoorbeeld je werk te regelen, hoe minder ongezonde stress er ontstaat. (verschil tussen werknemers en zelfstandig ondernemers)
  • De stress lang aanhoudt.
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: