Spring naar inhoud

Bobsleeër Van Calker haakt af

27 februari 2010

Nu Edwin van Calker als bobsleestuurman de pijp aan Maarten heeft gegeven, zoekt de Nederlandse bobsleebond (BSBN) nieuwe stuurman. Misschien ook goed als ze op zoek gaan naar een nieuwe bondscoach.

Als een sportomnivoor heb ik de laatste maanden uitgebreid kennis kunnen maken met het bobsleeën. Dat blijkt geen sinecure. Dacht ik voorheen dat die slee door de baan zelf zo’n beetje automatische door de bochten gesleurd werd, na de talloze crashes tijdens de Olympische spelen in Vancouver, weet ik beter. Die stuurman/vrouw doet met die stuurtouwtjes meer dan ik kon vermoeden. Niet alleen de Nederlandse mannenbob had moeite met het houden van de juiste lijn. Ook veel ervarener landen crashten aan de lopende band. Wat de redenen ook mogen zijn, de stuurman van de Nederlandse bobslee hoop, besloot na de runs met de tweemansbob niet meer mee te doen met de viermansbob. Te bang, niet de verantwoordelijkheid durven nemen voor zijn collega bobbers, zijn besluit was helder: ”ik doe niet meer mee”.

De reacties

Als ervaren schijtluis kon ik zijn besluit wel billijken. Hoe anders zijn de reacties van de meer direct betrokkenen. De sponsor, directeur van het bedrijf dat de bobslee ontwikkelde, de mecanicien, een voormalige Nederlandse bobslee stuurman en dan de coach. Dat ze allemaal werkelijk teleurgesteld waren werd uit de reacties wel helder. Een greep uit de uitspraken: “Bobsleeën is een machosport, dit is geen sport voor mietjes”; “In de oorlog blijf je toch ook niet in de loopgraaf zitten”; “Het is tenslotte geen spelletje. Het team is aan alle kanten in de watten gelegd en professioneel in de steigers gezet en laat het nu afweten. Ga dan lekker curling doen, met zo’n bezempje”; ” Edwin moet een schop onder zijn ballen krijgen en gewoon van start gaan.”

Vooral de bondcoach moet een heel gevoelige macho zijn, want de reacties van de heer De la Hunty hadden meer weg van dreigementen, dan van iemand die samen met de betrokkenen heeft gezocht naar de ruimte om het zelfvertrouwen van Van Calker weer voldoende op te vijzelen.

Nog verrassender was de reactie van de voorzitter Frans Bakker van de BSBN. Hij sprak van een groot drama en een zaak waar het laatste woord nog niet over gezegd is. ”In feite is het een herhaling van zetten, want vorig jaar op de training in Whistler crashte Van Calker eveneens en ontstond dezelfde situatie als nu.”

Allemaal een deel

Kortom, veel frustratie in de directe omgeving van de bob stuurman en niets geleerd van de ervaring. Als dezelfde situatie zich al eerder voordeed, dan was er een degelijke aanleiding om de positie van Van Calker te heroverwegen. Blijkbaar is de betrokkene onvoldoende stressbestendig voor deze leuke, maar spannende en risicovolle sport. Uit de opmerking van de bondsvoorzitter lijkt het, of alle direct betrokkenen boter op hun hoofd hebben. Voor Van Calker was het vorig jaar nog net niet spannend genoeg, of hij wilde anderen niet teleurstellen, om vroegtijdig definitief af te haken. De bond en de coach durfden Van Calker niet aan de kant te zetten, omdat onzeker was om iemand voor de Olympische Spelen wel klaar te stomen zou zijn voor de taak.

De les

Noorman, directeur van het bedrijf dat veel investeerde in de bob, uitte zich als volgt: “Ik weet nog niet of ik de activiteiten in de bobsport voortzet”…. “Hoe we verder gaan zal afhangen van veel dingen. We hadden maar één piloot, dat is veel te weinig. We moeten in elk geval iemand hebben die geniet als hij onder druk staat.”

De bobsleebond is nu op zoek naar een potentiële opvolger voor Van Calker met een campagne “Durf jij wel deel te nemen aan de Spelen?” (inschrijfformulier) En nu maar hopen dat ze een goede keuze kunnen maken.

Vooral de reactie van Noorman, lijkt mij waardevol als les. Misschien een psycholoog in het team opnemen en goed laten nagaan of de opvolger wel geniet van spanning, verantwoordelijkheid durft te nemen, werkelijk zelfvertrouwen heeft en niet gewoon een grenzeloze spanningszoeker is? En misschien ook een bondscoach die in plaats van zijn gekwetstheid zo ongenuanceerd weet te uiten, in staat is op een stimulerende en steunende wijze de bobbers naar het succes te coachen!

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: