Spring naar inhoud

Gedachten en gevoelens achter je gedrag

2 maart 2010

Zelftraining

Met deze zelftraining vergroot je het inzicht in de wisselwerking tussen gedachten en gevoelens, en je gedrag en het effect van je gedrag op anderen. Je zult deze zelftraining zeker een aantal keren moeten herhalen. Het is immers niet eenvoudig om een mechanisme dat zich al lange tijd min of meer automatisch voltrekt, goed te doorgronden. Maar zodra je er meer grip op krijgt zul je merken dat je daar in actuele situaties veel profijt van hebt. Neem een situatie uit het recente verleden waarin je achteraf bezien anders op een ander had willen reageren.

Werkwijze

  1. Beschrijf de situatie (mbv het onderstaande schema) alsof deze opgenomen is door een camera: zonder emoties en zonder interpretaties, zo objectief en letterlijk mogelijk.
  2. Probeer vervolgens de gedachten en gevoelens terug te halen die door je heen gingen. Onderzoek bij jezelf welke gedachten, gevoelens en gedrag je liever had gehad en ten slotte welk effect dat andere gedrag op de ander zou kunnen hebben.

Een oefening als deze is geen tovermiddel, maar door herhaling ervan zul je merken dat je ook in de situatie zelf meer oog krijgt voor de invloeden (Gedachten en Gevoelens) achter je gedrag. Alleen door oefening ben je straks in staat sneller en anders te reageren in conflictsituaties.

Observatieschema: denken, voelen en handelen


Als je na het invullen van het schema vaststelt dat je de voorkeur zou geven aan andere gedachten, gevoelens en gedrag in reactie op het gedrag van de ander, dan zul je iets moeten doen. Dat is niet eenvoudig, maar bij de eerstvolgende gelegenheid ga je proberen anders te reageren. Precies zoals je het je hier op papier voorstelt.

Versterking

Door de aan het einde gestelde vragen te beantwoorden versterk je de mogelijkheid om dat andere en gewenste gedrag ook werkelijk op te roepen in nieuwe actuele situatie.

  • Wat maakt dat andere gedrag belangrijk voor je?
  • Welke andere effecten zouden door dat andere gedrag ontstaan?
  • Wat zou het effect van dat andere gedrag op anderen zijn?
  • Wat zouden anderen anders gaan doen?
  • Wat zou het andere gedrag van de ander prettig maken?

Kortom probeer je zo levendig mogelijk voor te stellen hoe de interactie met een ander, beter kan verlopen, zodra jij je anders gaat gedragen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: