Spring naar inhoud

Structureel conflict

16 maart 2010

Structurele spanning

In ‘structureel conflict’ beschrijft Robert Fritz de bijna eindeloze strijd tussen onze wensen en dominante overtuigingen. Overtuigingen, kunnen ons verhinderen onze doelen te realiseren. Het structurele conflict

Wat het ‘structureel conflict’ behelst, vraagt enig beeldend vermogen, maar dat gaat vast lukken.

Stel je voor,  je staat tussen twee palen. De paal die voor je staat, is wat je in de toekomst wilt realiseren. De paal achter je staat voor de ‘stille’ overtuiging, die gedurende het leven op basis van je ervaringen ontwikkelde.

–Overtuigingen als ‘ik mis doorzettingsvermogen’, ‘je kunt nooit alles krijgen wat je wilt’, ‘na inspanning mag je jezelf belonen’, of iets dergelijks.–  Stel je verder voor dat er een dik elastiek rond je middel zit, dat ook om ‘de toekomst paal’ is geslagen. Dit elastiek trek je als het ware naar voren. Een tweede elastiek dat ook om je middel zit is verbonden met de andere paal (je overtuigingen) en trek je als terug, richting je overtuigingen. Beide elastieken hangen losjes als je precies in het midden tussen de beide palen staat.

De beweging

Zodra je in de richting van je doel beweegt ( de paal die voor je staat, kom je dichter bij je doel. Maar wat gebeurt er tegelijkertijd? De spanning op het elastiek dat verbonden is met de ander paal ( je overtuiging) komt langzaam maar zeker strakker te staan. En zo wordt de beweging richting je doel direct omgezet in een sterkere spanning op het elastiek dat verbonden is met het verleden.

En wat gebeurt er?

Het elastiek heeft in uitgerekte toestand de drang om te willen ontspannen; het trekt aan je. Zodra je  aan de trek toegeeft merk je de ontspanning op het elastiek, dat verbonden is met het verleden. Tegelijkertijd neemt de spanning op het elastiek dat verbonden is met de toekomst weer toe. En zo ontstaat de beweging om de spanning op te heffen, wat ten slotte maakt dat je het ene moment naar voren beweegt en het volgende moment weer naar achteren.

Structureel Conflict

Fritz beschrijft, dat het leven zich beweegt tussen de doelen (toekomst) en de (beperkende ) overtuigingen die je in het verleden creëerde.

En de oplossing?

Over de oplossing doet Fritz ook suggesties. Door het creëren van een ‘structurele spanning’ kan volgens Fritz het effect van het ‘structureel conflict’ te niet gedaan worden.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: