Spring naar inhoud

8 vragen om je kwaliteiten scherp te krijgen

27 maart 2010

Als je echt weet waar je goed in bent en je laat dat werkelijk tot je zelf doordringen, dan heb je daar een leven lang plezier van.

Met 8 vragen krijg je snel een scherp beeld op je kwaliteiten en ontstaat een schets over de situaties waarin jouw eigenschappen optimaal tot hun recht komen. 

Je kunt op heel veel verschillende manieren je kwaliteiten of competenties in kaart brengen, maar waarschijnlijk ken je ze al. Je hebt helemaal geen ingewikkelde analyse systemen nodig om te weten waar je goed in bent. Een kort vragenlijstje helpt je precies te weten wat je in huis hebt op optimaal te presteren. En als je scherp op je netvlies hebt wanneer je met plezier en top presteert, kan je doelgericht en selectief zijn in het zoeken naar ander werk, het accepteren van een nieuwe taak, of opdracht. Ook wordt dan snel helder onder welke omstandigheden en met welke mensen je prestaties je plezier leveren.

Neem even de tijd

Je moet er even voor gaan zitten en het is goed om (al is het in steekwoorden) de antwoorden op de vragen op te schrijven. Als je jezelf die inspanning gunt — en wat zou de reden zijn om jezelf dat niet te gunnen–, dan heb je voor altijd een prima kompas om keuzes te maken.

  1. Wat zijn de gedragingen, kwaliteiten en karakteristieke handelingen die zichtbaar worden, als je op je best presteert? Wat was de taak die je uitvoerde, of waar was je mee bezig toen deze aspecten duidelijk zichtbaar waren?
  2. Beschrijf in een algemeen beeld de persoon die bovenstaande aspecten bezit.
  3. Wat zijn de gedragingen, kwaliteiten en karakteristieke handelingen, waarmee anderen je zouden beschrijven, als jij op je best presteer? Wat was je aan het doen, waarbij anderen die karakteristieke aspecten van jou goed konden waarnemen?
  4. Hoe zouden anderen de persoon die bovenstaand aspecten bezit in algemene termen beschrijven?
  5. Wie vertelde jou ooit als eerste, dat die specifieke kwaliteiten van jou waren opgevallen? Wat was je aan het doen toen die specifieke kwaliteiten bij de ander opvielen?
  6. Wie vertelde jou als laatste dat die specifieke kwaliteiten van jou waren opgevallen? Wat was je aan het doen toen die specifieke kwaliteiten bij de ander opvielen?
  7. Welke mensen in jouw omgeving zullen niet verbaasd zijn als jij met deze specifieke kwaliteiten en eigenschappen succesvol bent? Welke ervaring hebben die mensen met jou, waardoor zij niet verbaasd zullen zijn dat je succesvol bent, door de inzet van jouw specifieke kwaliteiten en eigenschappen?
  8. Maak de volgende zin af. Als ik op mijn best ben, dan ben ik……………………….

En tot slot

Leg je antwoorden goed vast. Sla het op in je  computer, print het, stop een kopie in je tas, bij je agenda, zorg dat je het altijd snel bij de hand hebt. Zodra je voor een nieuwe opgave staat, een nieuwe taakopdracht krijgt, neem dan de antwoorden en realiseer je wat jouw werkwijze moet zijn om de klus met succes en plezier af te ronden. Veel plezier.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: