Spring naar inhoud

Makkelijker opvoeden!

5 april 2010

Elke ouder heeft zijn eigen stijl van opvoeden. Bij tijd en wijle kan je het gevoel bekruipen dat je opvoedingsaanpak minder soepel loopt dan je zou wensen.

Wat graag zouden we allemaal van te voren weten, welke opvoedstijl de juiste is. Maar elk kind heeft ook zijn eigen, specifieke karakter.

Welke opvoedingsaanpak werkt nu echt?

Opvoedingsstijl

De opvoedingsaanpak waarbij het ene kind gedijt, kan bij het andere juist tot strijd leiden. De enige juiste opvoedingsaanpak valt niet te definiëren. Het succes van de opvoedingsaanpak komt uit de combinatie van de stijl van de ouder en die van het kind. In mijn boek “hoe match ik met mijn kind?” onderscheid ik vier pijlers die in meer of minder sterkere mate in elke opvoedingsstijl terug te vinden zijn. De combinatie bepaalt in sterke mate, waardoor jouw stijl aansluit bij de stijl van je kind. Marilse Eerkens schreef er in J/M ‘voor ouders’ een mooi en helder artikel over.

Het oordeel van anderen over de bruikbaarheid van de aanpak

De relatie tussen ouder en kind is heel gevoelig. Met name in de puberteit kunnen gevoeligheden in de relatie grote effecten hebben op de onderlinge verhoudingen. In dit boek wordt een methode gepresenteerd waarmee ouders zicht krijgen op hun manier van opvoeden en op de effectiviteit hiervan. Door een vragenlijst in te vullen, wordt de opvoedstijl inzichtelijk. Vervolgens wordt aan de hand van diverse voorbeelden geïllustreerd hoe een opvoedingsstijl in een concrete situatie naar voren komt. Aan de hand van de voorbeelden en de (deels in het boek in te vullen) opdrachten kan de lezer tot de ontdekking komen dat hij of zij niet ‘matched’ met het kind. Er wordt door middel van concrete tips een handreiking gedaan om de omgang te verbeteren. Deze zelfonderzoekmethode vergt de nodige interpretatievaardigheden. Toch zullen het eigen gedrag en de consequenties hiervan voor de lezer een stuk inzichtelijker worden. Geschikt voor ouders en opvoeders van pubers. Recensie overgenomen van 1ouder.nl

In dit boek krijg je inzicht in wat belangrijk is om je eigen opvoedingsgedrag af te stemmen op je kind, zodat botsende karakters geen oorzaak hoeven te worden voor een groeiende afstand tussen ouders en kinderen. Door middel van theorie, maar vooral oefeningen krijg je inzicht in je eigen opvoedingsstijl, hoe je die kan ontwikkelen en verfijnen én vooral afstemmen op de stijl van je kind. Met gerichte tussenkomsten kan je ook proberen de stijl van je kind te veranderen, uit te breiden en te verfijnen, zodat het ook zijn gedragsrepertorium verruimt.

Respect voor de eigen stijl van zowel ouder als kind staat daarbij centraal. Het is vooral een praktisch boek, met veel tips en buikbare schema’s om jezelf te trainen en doelgericht actie te ondernemen in heel verscheidene opvoedingssituaties. Opvoeden hoeft niet moeilijk te zijn, als men zich maar richt op afstemming op elkaar.

Het boek is geschreven in eenvoudige taal, en leest enorm vlot. Een waardevol werkboek over opvoeden, een aanrader. Bovendien zijn, mits een beetje aanpassing, de inzichten en methode, ook  toepasselijk op andere dan opvoedingssituatie.Recensie overgenomen uit minerveria-pedagogiek

Ben je geïnteresseerd? Nadere informatie over het boek vind je hier.

Mocht het boek lastig verkrijgbaar zijn en je wilt het toch hebben. Schrijf het in je reactie op dit bericht en ik zal reageren en zorg dat je het zo snel mogelijk in huis hebt.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: