Spring naar inhoud

3 geheimen voor geluk

10 april 2010
tags:

 

We weten allemaal dat geluk niet te koop is, toch gedragen velen zich, alsof dat toch niet helemaal geloofwaardig is.

Geconditioneerd om rijker te worden, zodat we meer kunnen doen en kopen wat we werkelijk willen. Getraind om de laatste nieuwigheden aan ons bezit toe te voegen, of om het “Zwitserleven gevoel” te kunnen evenaren; nooit meer iets te hoeven doen.

Drie factoren blijken in essentie bij te dragen tot het gevoel van geluk en tevredenheid.

Geld en geluk

Uit een onderzoek onder ruim duizend Amerikanen naar het verband tussen geluk en inkomen bleek, dat de mate van de zelfgerapporteerde mate van geluk, maar marginaal beïnvloed wordt door het jaarlijkse inkomen.

Bezit van de zaak, einde van het vermaak

Bezit brengt geen geluk. Eerder geldt:” bezit van de zaak, einde van het vermaak”. Hoeveel we ook verdienen, of op de bank hebben staan, hoeveel we bezitten aan kleding, auto’s, speeltjes, hoe vaak we ook verre reizen kunnen maken, echt bijdrage aan de dagelijkse geluksbeleving, blijkt uit geen onderzoek. Jammer is dat we er veelal pas na decennia van streven naar luxe en rijkdom, achter komen, dat de bijdrage van bezit aan geluk marginaal is.

De vraag is natuurlijk, wat dan wel bijdraagt aan de geluksbeleving? Uit onderzoeken onder honderdduizenden uit diverse landen, komen een drietal factoren die in essentie lijken bij te dragen aan de ervaring van geluk.

 1. Goede relaties Cruciale invloed op de geluksbeleving zijn sociale contacten. Mensen die hoog scoren op een schaal van ‘levenstevredenheid’ hebben nauwe en ondersteunende contacten met familieleden en vrienden.
 2. Belangrijke zaken Een andere factor die in belangrijke mate lijkt bij te dragen, is het gevoel hebben dat het werk, of huishouden, of vrijetijdsbesteding, betekenisvol en belangrijk is. En dat de zaken die iemand onderneemt ook werkelijk leiden tot de gewenste resultaten.
 3. Engagement Tot slot is het van belang dat iemand tevreden is met zichzelf en de bezigheden. En interesses kan bevredigen, het gevoel heeft te blijven groeien en doelen weet te realiseren. Kortom een bijdrage levert die van persoonlijke betekenis is.

Actie

Om je eigen geluksbeleving direct te vergroten, zal je actie moeten ondernemen en niet vanavond voor de buis gaan zitten.

 1. Neem nog vandaag de tijd om aandacht te besteden aan mensen die belangrijk voor je zijn, vertel of laat duidelijk merken aan anderen merken hoe belangrijk ze voor je zijn, luister echt naar ze en zorg dat je die belangrijke anderen regelmatig ziet.
 2. Oefen je in positief denken. Het lijkt een open deur maar als je bekwaam bent in het zien welke positieve bijdrage je activiteiten hebben, dan zal je daarmee een positieve stemming weten te creëren.
 3. Zoek werkzaamheden die je werkelijk inspireren. En als je toch blijft werken in werk dat je minder aanspreek, maar waarvan je vind dat de gouden kettingen je gebonden houden, zoek dan een vrijetijdsbesteding die je werkelijk passioneert. Zet de TV uit, trek erop uit en do iets dat je werkelijk engageert.

Meer weten over geluk

Vragenlijsten om geluk te meten en adviezen om geluk te vergroten.

The World Database of Happiness is an ongoing register of scientific research on the subjective enjoyment of life.

One Comment leave one →
 1. thelovegodsmiles permalink
  1 juni 2010 12:32

  Een mooi en overzichtelijk stukje. Zie ook: http://thelovegodsmiles.wordpress.com/2010/06/01/geluk-komt-niet-van-buitenaf/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: