Spring naar inhoud

‘Multi-Tasking’ remedie tegen keuzeangst

23 april 2010

 

Multi-tasking is een thema van de laatste  jaren. Een onderwerp bij lifehacking en GTD ( Getting things done).

Vrouwen kunnen het beter dan mannen en ADHD’ers doen het van nature.

Is ‘Multi-Tasking’ waardevol en dus iets om naar te streven?

Is het beter om je met tien zaken tegelijkertijd bezig te houden, dan je taken één voor één geheel af te handelen?

Met ‘Multi-Tasking’ de angst de baas

Met ‘Multi-Tasking’ de angst de baas

De wens om te kunnen ‘Multi-Tasken’, zou wel eens meer te maken kunnen hebben met angst dan met een bijzondere en waardevolle kwaliteit. Angst om de verantwoordelijkheid te nemen voor dat waar je werkelijk een bijdrage aan zou moeten leveren. Huiverig om de kiezen wat je werkelijk van belang vindt en dan als oplossing tientallen taken op je schouders nemen.

Lekker druk bezig. En hup, daar hebben we weer een fijne dag achter de rug. Een dag waar vele vinkjes staan, achter alles dat is afgerond. Het feitelijk effect is dat we voortdurend afgeleid zijn van datgene dat werkelijk van waarde voor onszelf is.

Mono-Tasking

Het voordeel, -of misschien wel het nadeel- van Mono-Tasking is, dat je voortdurend scherp georiënteerd moet zijn op onze werkelijke ambities. Als je dat doet, zal je succes boeken. Of  je stelt vast dat het realiseren van je doelen toch nog wat meer inspanning en focus vraagt dan je veronderstelde. Het kan ook zijn, dat je  erachter komt dat het focus dat je koos, niet werkelijk je ambitie weerspiegeld. Hindernissen die met fijn ‘Multi-Tasken’ niet aan het licht hoeven te komen en er lekker wat te wensen overblijft.

De strijd

En belangrijk voordeel van het “Multi-Tasken” is dat we aan het einde van de dag veel klussen hebben kunnen afturven. Klus ‘A’; klaar, taak ‘B’; afgehandeld en ‘C’… Desnoods een half slapeloze nacht, maar de ‘to-do-list’ is weer afgehandeld. Mogelijk stel je zo nu en dan vast dat het zeer de vraag is, of al je inspanningen wel werkelijk zoveel opleveren. Misschien bekruipt je soms een onrustig gevoel. Je weet alle taken voortdurend binnen de deadline af te ronden en toch is er dat vervelende en onrustige gevoel.  Dan is het goed om jezelf eens te confronteren.

“Ik heb vandaag weer veel gedaan, maar heeft het me verder geholpen op het pad dat ik wil gaan?”

Denk niet dat ik de valkuil niet ken en je deze ‘wijsheid’ als de beste schipper vanaf de kant, toeroep. Neen, bijna dagelijks moet ik mezelf voorhouden dat de lange termijn vooral gediend is met werkelijke keuzes. Soms wordt het me pas weer duidelijk nadat ik vele uren heb verdaan aan lijstjes en taken die er feitelijk niet echt toe doen. Lijstjes die alleen anderen tevreden stellen, maar mij niet werkelijk verder hebben helpen.

Wat helpt?

Toegewijd aan je doelen werken en het focus scherp houden werkt alleen als de (tussen) resultaten belonend zijn. De zelfwaardering zal toenemen als je aan het einde van de dag met tevredenheid vaststelt, dat je weer iets bent opgeschoven in de richting van je ambities.

Wat gaat nu al goed en wat zou er anders kunnen? Om die vragen te kunnen beantwoorden moet je die doelen/ambities wel scherp hebben en moeten ze van oprechte betekenis voor je zijn. ‘Mono-Task’ en succes zal je deel zijn.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: