Spring naar inhoud

Flow

4 juni 2010

Soms kan ik zo lekker bezig zijn , dat de tijd lijkt te verdwijnen. Lekker iets nieuws leren, zoals een iets te moeilijk stukje  muziek onder de knie proberen te krijgen.

Met een klein beetje geluk haalt niemand me weg bij mijn bezigheid en zo kan de klok als in een flits uren hebben afgelegd, zonder dat ik het me bewust ben geweest. Dan ervaar ik wat ‘flow’ van Mihaly Csikzentmihalyi (klinkt als Tsjik-cent-mie-hei), in kan houden.

Wat is er nu nodig om op een geïnspireerde wijze zo totaal op te gaan in  activiteiten?

Flow

Flow is een begrip dat populair werd door het onderzoek van Mihaly Csikzentmihalyi. Flow heeft een nauwe relatie met intrinsieke motivatie. Als er sprake is van flow, dan ga je als het ware geheel op in de activiteit en kan je bijvoorbeeld de ‘tijd te vergeten’.

Intrinsieke motivatie is een sterke interne drive om een bepaald doel te halen, of ergens graag mee bezig te zijn. Er is geen bijzonder hoge beloning nodig om actief te blijven. De bezigheid zelf geeft al veel voldoening, bijvoorbeeld omdat het je dichterbij je doel brengt, of omdat de activiteit op zich je voldoening geeft.

Voorwaarden voor flow

Uit de research van Csikzentmihalyi komen een aantal noties naar voren, die voorwaarde zijn om in een flow terecht te komen.

Bij flow is er sprake van een balans tussen de uitdaging van de taak en de kwaliteiten die je tot je beschikking hebt, om de taak uit te kunnen voeren. De balans wordt gekenmerkt doordat de uitdaging, de complexiteit van de taak net iets lastiger is dan je voorheen gewend was. Met andere woorden, de taak is net iets te veeleisend, maar staat ook weer zo dicht bij je ervaring en kwaliteiten, dat de kans op een positief resultaat aanzienlijk is.

Wat te doen

Om jezelf in een staat van flow te brengen, moet je eigenlijk de taak eisen die je jezelf oplegt voortdurend iets oprekken. Oprekken, met een nuchter gevoel voor realiteit.

Uitdaging ligt dus niet in de weg van de miste weerstand, maar juist de weerstand, de complexiteit voor jezelf iets opvoeren. Je zou eens kunnen kijken naar een activiteit die je doorgaans plezier geeft en vervolgens na te gaan of je de eisen, of de resultaten die je kunt behalen net iets opgerekt kunnen worden.

De uitdaging zou kunnen zitten in iets net weer iets sneller proberen te doen, het resultaat iets mooier te maken, of de complexiteit van je vaardigheid net iets op een hoger plan te brengen.

Natuurlijk valt er veel meer over te zeggen dan in deze ‘post’ van een paar honderd woorden. Ben je verder geïnteresseerd, de populaire uitgave van het boek Flow van Mihaly Csikzentmihalyi, kan je veel inspiratie leveren.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: