Spring naar inhoud

Uitstellen

17 augustus 2010

Veel Nederlanders blijken plannen te maken als ze op vakantie zijn. Een reisorganisatie deed daarnaar een onderzoek en melde leuke ‘weetjes‘. Zo stelt tweederde van de vakantiegangers(66%) tijdens de vakantie vast dat hun leven verandering nodig heeft. Ruim een kwart van de ondervraagden benut de vakantie om na te denken over belangrijke beslissingen in het leven.

Hoe degelijk het onderzoek is wordt uit de verslaglegging niet echt helder, maar dat rust en afstand van het dagelijks bestaan aanzet tot reflectie en plannen, is al langer bekend.  De plannen in rust en afstand van het dagelijks bestaan bedacht, blijken net als de goede voornemens rond de jaarwisseling na een paar dagen weer ten onder te gaan in de dagelijkse routine.

Je komt terug van een fijne vakantie met een lijstje noodzakelijk geachte veranderingen en een ferm besluit. Stuk voor stuk fantastische voornemens. En dan komt het moment dat je echt moet beginnen.

Voornemens en negatieve gedachten

De uitvoer van de voornemens blijkt in de weer opgepakte dagelijkse routine werkelijk een ander hoofdstuk. Wat eerst een prima voornemen leek, leidt nu tot negatieve gevoelens en gedachten. ‘Eerst maar weer even op gang komen en dan….’.

Het besluit tot verandering is mogelijk toch wat te snel genomen en moet misschien nog eens overdacht worden. Maar ja, het niet doorzetten van de voornemens levert ook weer negatieve gevoelens. Zo levert het voornemen om te veranderen en ook het niet beginnen met de uitvoer van dat voornemen tot een mix van emoties. Vrees, schaamte, boosheid en teleurstelling wisselen elkaar af.

Korte versus de lange termijn

Weg van de gevoelens wordt zo een belangrijke drive. In plaats van het realiseren van de fantastische voornemens en de lange termijn verbetering, worden die ambities verdrongen door de behoefte om je stemming zo snel mogelijk weer neutraal te krijgen.

Om negatieve gevoelens weg te werken moeten we de bron wegnemen. Als je hoogtevrees hebt zorg je dat je hoogtes mijdt, als je echt beng bent voor de tandarts ga je er gewoon niet meer heen etc.

Je kunt het niet doorvoeren van de vakantievoornemens weg rationaliseren. Je voornemen er nog eens rustig over na te denken en dan een degelijk plan op te stellen, is een beproefde methode om niet te beginnen.

Wacht even met het wegschuiven van je ideeën, plannen en verander wensen! Zijn het de ambities die niet realistisch zijn, of zijn het irrationele gedachten die je ambities dreigen te ondermijnen?

Irrationele gedachten

Gedachten die ons weerhouden van het uitvoeren van plannen – plannen die op het moment van voornemen zo aantrekkelijk leken – zijn veelal niet gebaseerd op de feiten. Waar zijn die gedachten dan wel op gegrond? Het zijn gedachten die nagenoeg automatisch opkomen, wanneer het iets spannender wordt dan doorsnee. Gedachten die ons vertrouwd zijn, in de loop der jaren goed geoefend en uitermate dominant kunnen zijn. Dergelijke automatische gedachten vertellen ons een waarheid die nauwelijks op feiten, maar op oude ervaringen gebaseerd zijn. Gedachten die lijken op feiten, maar alle grond missen en in werkelijkheid irrationeel zijn.

“Alles waar ik op eigen kracht aan begin mislukt toch”.

“Ik moet het leven nemen zoals het komt en niet zo snel ontevreden zijn”.

“Ik mag blij zijn dat het me zo goed gaat en moet het lot niet tarten”.

“Ik moet eerst goed weten waar ik aan begin. Overhaaste actie leidt altijd tot een mislukking”.

Schuif al die wijsheden uit het ongerijmde eens ter zijde en noteer de bewijzen voor die je negatieve gedachten. Alleen hard onderbouwende feiten zijn daarbij toegestaan. Geen gedachtegangen, maar werkelijke feiten. Lever jezelf de bewijzen die maken dat de gedachten niet anders dan kunnen kloppen. Als je die feiten niet kunt leveren, of ze van jaren her zijn, dan loont het de moeite om die verander plannen nu maar eens om te zetten in concreet gedrag. Prettig leven is risico nemen en aantrekkelijk eindresultaten vormen een minimale voorwaarde om succesvol te zijn.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: