Spring naar inhoud

Leven in balans (I)

13 september 2010

Werk-privé balans in een zoekmachine typen en binnen enkele seconden tonen zich honderdduizenden hits. Sites, cursussen, tests, boeken, zelfs hele bureaus die van ‘werk-privé balans’  hun core-business hebben gemaakt. Onbalans is blijkbaar voor velen een bron voor een ongeluk en voortdurende spanning. Werk-privé balans lijkt een eenduidig begrip, maar hoe die balans eruit moet zien, is afhankelijk van persoonlijkheid, levenservaring en levensfase. Het zal dan ook wat ‘onderzoek’ vragen om te achterhalen, wanneer je werkelijk balans en geluk zult ervaren. Er bestaat geen enkelvoudig alles omvattend model, of aanpak, dat voor alle mensen tot hetzelfde ideale resultaat zal leiden.

We kunnen niet gelukkiger worden door het gewoon maar te wensen. Je zult moeten begrijpen wat je wel gelukkig maakt en wat je zou kunnen doen.

Het leven in balans krijgen is eenvoudiger als je begrijpt welke factoren daaraan een bijdrage zullen leveren. Veel factoren vallen binnen de categorie ‘beïnvloedbaar’, maar een degelijk onderzoek zal de eerste stap moeten zijn om te weten wat zal moeten veranderen. Hoe beter je de te beïnvloeden factoren in kaart weet te brengen, des te meer mogelijkheden je hebt om de omstandigheden werkelijk te wijzigen.

Begin bij het resultaat

  1. Stel je voor hoe je bestaan eruit ziet als je in staat zou zijn gelukkiger en beter in balans met je wensen te leven.
  2. Stel je voor wat voor persoon je  zult zijn, als je leven in balans is. Wat zul je dan meer, maar ook wat je minder zal doen?
  3. Achterhaal welke drijfveren werkelijk belangrijk voor je zijn. (Relaties, deskundigheid, rust, geld, ed.)
  4. En bedenk je hoe, maar vooral of je wel iets wilt veranderen.

Simpele vragen, maar geen eenvoudige opdracht. Gewend aan het leven zoals het nu is, is veelal een sterkere kracht dan het realiseren van de fantasie over de balans. De verandering zal naast winst zeker ook verlies leveren.

Vervolg

Om je op weg te helpen volgen de komende weken meer bijdragen over hoe de fantasie tot veranderen te effectueren. Tips en hulpmiddelen voor het creëren van de gewenste levensbalans, zullen je ondersteunen bij het maken van fundamentele keuzes die nodig zijn voor de gewenste verandering.

Specifieke vragen? Stel ze in de reacties, ik zal je vragen  in de volgende post over veranderen beantwoorden.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: