Spring naar inhoud

3 vragen om stimulerende overtuigingen te creëren

26 oktober 2010

Een overtuiging is een gedachte waarvan we van veronderstellen dat die waar is. Overtuigingen zijn diep geworteld en bepalen veel van ons gedrag. Los van het feit of een overtuiging werkelijk bewijsbaar is, persoonlijke overtuigingen ‘zijn waar’. Onze overtuigingen bepalen hoe we de wereld om ons heen waarnemen. Binnen die overtuigingen zijn de zelf beperkende overtuiging fnuikend. “Als je voor een dubbeltje geboren bent…..; iedereen is uiteindelijk egoïstisch; je moet altijd meteen toeslaan anders ben je te laat…”. Het is ondoenlijk om vandaag volgens de ene overtuiging te leven en morgen of volgende week een andere overtuiging je leven te laten bepalen. Overtuigingen zijn tamelijk stabiel, omdat we ze zelf steeds weten te bevestigingen. We zijn minder gevoelig voor gebeurtenissen die onze overtuiging niet steunen, dan voor gebeurtenissen die dat juist wel doen. Overtuigingen slijpen onze waarneming. De selectieve perceptie maakt dat we meer en meer ondersteuning voor onze overtuigingen zien en daarmee versterken we die overtuigingen.

Als je dit zo leest lijkt het alsof overtuigingen alleen beperkingen leveren. Niets is minder waar. De bevestigingen van je overtuigingen geven ook een gevoel van zekerheid en gemak. De wereld en je directe omgeving wordt er een stuk overzichtelijker door. Leveren je overtuigingen je lekker veel comfort, dan moet je maar stoppen met lezen. Mocht je toch nog van plan zijn je overtuigingen die beperkend  zijn te onderzoeken en proberen die overtuigingen te wijzigen in profijtelijke overtuigingen, dan moet je doorlezen.

Verandering van overtuiging, zal je leven veranderen

Velen kennen de ervaring van de selectieve perceptie. Je hebt er lang over nagedacht en uiteindelijk besloten een specifieke fiets, of auto aan te schaffen. Wat schetst je verbazing, nadat je dat besluit hebt genomen zie je overal fietsen, of auto’s van hetzelfde merk. Je stelt eigenlijk vast dat je een juiste keuze hebt gemaakt. Zodra je allerlei feiten zou waarnemen die strijdig zijn met jou keuze, ontstaat er onrust. (Cognitieve dissonantie)  De selectieve waarneming reduceert dus als het ware de potentiële onrust. Selectieve perceptie levert zo rust en comfort.

Opvattingen

Impliciete overtuigingen werken als bril voor de waarneming. Prettig, want alles telkens weer moeten afwegen, proberen objectief waar te nemen en dan weer te moeten kiezen voor datgene dat het beste is, zal telkens weer keuzes stress leveren. Helaas schuilt er ook een nadeel in die vaststaande impliciete overtuigingen. Als de overtuiging een beperking levert om je mogelijkheden en capaciteiten ten volle te benutten, dan beperk je jezelf voortdurend.

Overtuigingen wijzigen heeft gevolgen voor je leven

Zodra je merkt dat je bij regelmaat wel heel snel je mening klaar hebt, waardoor je altijd hetzelfde pad loopt en je dat als beperkend ervaart, is de tijd rijp om de overtuigingen te onderzoeken. Let op het kan spanning veroorzaken, omdat het maakt dat je vertrouwd gedrag zal moeten wijzigen. Anderzijds brengen veranderende opvattingen, nieuwe perspectieven en mogelijkheden.

  1. Welke vaststaande opvattingen heb ik? Wanneer leg ik me neer bij de gebeurtenis der dingen, omdat ik veronderstel dat er toch niets aan te doen valt?
  2. Herschrijf de vaststaande en achterliggende overtuiging, door een ander uitgangspunt te kiezen. (Herschrijven doe je door het uitgangspunt te wijzigen van: ‘zaken overkomen mij’ naar: ‘Hoe zou het zijn als ik het uitgangspunt zou kiezen: “Ik heb de controle over…..”)
  3. Zoek nu eens in je directe omgevingen en recente ervaringen naar ‘bewijzen’, die je nieuwe overtuiging ondersteunen. Je zult merken dat langzaam maar zeker het mechanisme van de selectieve waarneming, je nieuwe opvatting zal steunen.

Nieuwe programmering

Of je het nu manipulatie, ‘brainwashing’, of conditionering noemt, het herprogrammeren van je opvattingen die je beperken in het optimaal benutten van je mogelijkheden, zal je geen windeieren leggen. Het zal inspanningen tijd kosten, maar het maximaal benutten van je mogelijkheden zal tot prestaties leiden die je opgetogenheid leveren.

Prestaties leiden tot plezieren en plezier levert prestaties.


Stuur dit bericht door naar een ieder waarvan je denkt dat zij hun mogelijkheden beperken door vastgeroeste opvattingen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: