Spring naar inhoud

Boosheid uitspreken

27 oktober 2010

Het is maar een kleine rimpeling in de relatie, als je partner vergeten is de afwasmachine uit te ruimen, of als blijkt dat je partner geen boodschappen heeft gehaald, waarvoor jullie samen vanmorgen nog  een lijstje maakten. Net zo vergefelijk is het als je collega vergeten is het rapport door te zenden aan de agendacommissie van het aanstaande overleg.

Hoe vergefelijk ook, je kan er wel boos over worden. Om niet je toevlucht te hoeven nemen tot een gelijkwaardige daad van passieve agressie is het wel zo fijn als je boosheid op een productieve wijze weet te uiten. Agressief versus assertief.

Agressief of assertief

Macht is een factor die binnen elke relatie een rol spelt. Wie bepaalt het hier eigenlijk? Macht is in feite niet het vermogen te domineren over de ander, maar wel de ruimte om naar eigen inzicht keuzes te kunnen maken. De nuance zit in de het verschil agressie (domineren) versus assertiviteit (ruimte creëren voor je eigen standpunt, rechten en mening). Waar agressie eerder samenhangt met angst, gevoeligheid voor kritiek, onzekerheid en een laag zelfvertrouwen, daar hebben mensen die assertief kunnen reageren een realistisch zelfvertrouwen en de ervaring dat ze op een effectieve wijze hun belangen kenbaar kunnen maken.

Dat lijkt een bijna dramatische vaststelling, je bent assertief of je bent het niet. Je kunt het wel, of niet en het is allemaal afhankelijk van het zelfbeeld en zelfvertrouwen. Zo fataal ligt het niet. Met de juiste aanpak is iedereen in staat assertief in plaats van agressief te acteren. En een mooie bijkomstigheid is dat elke positieve ervaring ook een positieve bijdrage zal leveren aan het algehele zelfvertrouwen.

De basis vaardigheden

 • Neem de leiding, door je wens ten aanzien van het gedrag van je collega, partner, of de verkoper in de winkel, te formuleren als een suggestie.
  • “Ik heb een wens, zodat ….;
  • “Ik heb een idee, waardoor…”;
  • Ik wil je graag toelichten welk effect dit op mij heeft, waardoor….”.
 • Stel een vriendelijk geformuleerde vraag.
  • “Ik heb gezien dat je mij op de agenda planning hebt gezet om een toelichting te geven op ‘X’. Ik voel me vereert, maar dat moet ik voorbereiden en daarvoor ontbreekt me de tijd, zou je een ander willen vragen?”
 • Kritiek durvente uiten.
  • “Ik vind het heel vervelend, dat je onze afspraak niet bent nagekomen”.
  • “Ik vind het vervelend als je tijdens een etentje met vrienden, steeds van die schampere opmerkingen maakt, als je het niet met mij eens bent”.
 • Maak een steunende opmerking en koppel er een verzoekaan.
  • “Ik vind dat je een prachtige planning hebt gemaakt en ik zou heel graag zien als je het ook afstemt op de ruimte in mijn agenda”.
 • Emotie durvenuit te spreken.
  • “Als je tijdens een overleg zo op de man/vrouw speelt, dan voel ik me erg gekleineerd en ontstaat bij de reactie om maar helemaal niets meer bij te dragen aan ons overleg”.

Geen Haarlemmerolie, maar wel productief

Al deze suggesties tot assertief gedrag zullen er zeker niet direct toe leiden, dat alle anderen precies gaan doen, wat jij graag wilt. Soms zal het indruk maken op anderen en hen zicht geven op het onbedoelde effect van hun gedrag. In al die andere gevallen, kun je in ieder geval trots zijn op het feit dat je voor jezelf opgekomen bent en zal dat gedrag zeker bijdragen tot versterking van je zelfvertrouwen. En bedenk dat ook hier geldt: “oefening kunst baard”. Hoe frequenter je oefent in het uiten van je gevoelens en gedachten, hoe vaardiger je wordt in het herkennen van je (negatieve) gevoelens en het daaraan op een productieve wijze uiting geven.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: