Spring naar inhoud

De kracht van een positieve instelling

30 november 2010

“Gedachten hebben een krachtige invloed op gedrag.”

Je instelling bepaalt veel in het leven. Er gebeurt van alles in je directe omgeving dat invloed op je heeft.  Je hoeft geen directe deelnemer in de gebeurtenissen te zijn, om toch de effecten daarvan te merken. Je baas en een collega hebben onenigheid met elkaar. Je bent slechts de toehoorder, maar het heeft invloed op je. Je vindt iets van de opstelling van je collega en die van je baas en zonder dat je er werkelijk bij stil staat, trek je conclusies die invloed zullen hebben op je eigen opstelling. Of je het nu eens bent met je collega, of je baas, of deels met beide, je oordelen beïnvloeden je eigen opstelling. Ook dat wat ver buiten je eigen invloedssfeer gebeurt, beïnvloedt je. Het dagelijks nieuws, de opvattingen van opiniemakers, alles heeft invloed op je opstelling. Soms leidt het tot nieuwe inzichten waar je voordeel aan hebt, maar de kans is groter dat bestaande opvattingen versterken. Als je instelling doorgaans wat zorgelijk en negatief is, kunnen al die invloeden van buiten die instelling versterken. Een kritische blik op basis voor je negatieve instelling is een eerste stap om negatief om te vormen naar positief.

Onderzoek jezelf kritisch

En als er gedachten komen in de stijl van “Mijn leven is werkelijk een eindeloze strijd; Ik zal nooit kunnen doen wat ik echt graag zou willen……; Het zit me altijd tegen….; Als het er op aan komt, is iedereen tegen mij….., dan is er ruimte voor verandering.

Hindernissen hoeven geen valkuilen te zijn

Hindernissen en tegenvallers doen zich dagelijks voor. Ze horen bij het leven en hebben niets te maken met degene die ze tegenkomt. We kunnen hindernissen en tegenvallers zelden voorkomen en zeker niet controleren. Wat we zelf wel kunnen beïnvloeden is de wijze waarop we op hindernissen en tegenvallers reageren. Onze instelling is cruciaal.

Sommigen (veelvuldig Amerikanen) beweren, dat een positieve instelling en optimisme werkt als een magneet voor succes. Of het zo fraai is, kan ik niet met enig objectief bewijs staven. Maar zeker is dat een houding die er toe leidt dat je steeds naar de mogelijkheden kijkt, absoluut een positiever resultaat oplevert dan het voortdurend focussen op de (veronderstelde) hindernissen.

Nu zal menigeen denken, mooi gezegd, maar ik heb wel een ander voorbeeld, dat dit irritante dogma van het ‘positief denken’ volledig ontkracht. Ongetwijfeld. Maar toch..

Sombermans

Afgelopen week lag ik een paar dagen in het ziekenhuis en zo kwam ik in gesprek met mensen die ik anders niet tegen gekomen was. Diverse verhalen schetste het effect van de negatieve instelling. Een voorbeeld was een gesprek met een man van net vijftig. Laat ik hem ‘Frits’ noemen.

Frits: “Ik ben door een reorganisatie zonder werk komen te zitten, ben vijftig geweest en ik solliciteer me drie slagen in de rondte, maar krijg voortdurend nul op het rekest. Ik kom op mijn eigen niveau echt niet meer aan de slag; ik ben gewoon te duur. Het is dat ik verplicht ben te solliciteren, maar anders zou ik er ‘lekker’ mee stoppen. En nu ook die knie nog.”

Voor de buitenstaander zijn de onlogische aspecten in de gedachtegang zo uit de redenering van Frits te halen. Maar ja, wat heeft Frits daaraan?

Afwijzing blijkt Fris niet verder te onderzoeken, “Je krijgt toch de werkelijke reden niet te horen”.

Wat precies het niveau is dat Frits beheerst, lijkt hij louter af te meten aan het salaris dat hij verdiende. “Ik ben niet bereid om onder mijn niveau te gaan werken, door er zelf op toe te leggen”.

En ten slotte koestert Frits de overtuiging, dat hij louter op zoek is naar een baan, omdat het moet. Dat het hebben van een baan en ergens een betekenisvolle bijdrage  kunnen leveren, lijkt door deze opvatting over de verplichting niet te bestaan.

De tegenslag

Uit min of meer objectieve gegevens wordt duidelijk dat het inderdaad voor mensen vanaf zo’n jaar of 45, zeker lastiger is om een nieuwe betrekking te verwerven. Daar tegenover staat dat niet alle mensen die ooit na hun 45ste werkloos werden, definitief zonder baan zijn gebleven.

Zelfs uit een tegenslag, een tijdelijk mislukking valt iets positiefs te halen. De bereidheid om iets op te steken uit de mislukking en daardoor te voorkomen om de volgende keer niet dezelfde fout te maken, vraagt wel een vermogen om de zonzijde te kunnen herkennen. Natuurlijk komt succes in veel gevallen pas na diverse mislukkingen en is het niet altijd eenvoudig om de positieve instelling telkens weer aan te boren.

Een positieve gedachten gang is bijvoorbeeld, dat succes alleen kan bestaan bij de gratie van de mislukking. En dat elke mislukking, of tegenslag je een stap dichter bij het succes brengt.

Mogelijkheden

Een paar tips die je kunnen helpen om een positieve instelling vast te houden.

Luister scherp naar jezelf

Begin ermee om scherp te letten op de oordelen, gedachten, commentaren en ideeën die je koestert. Telkens als de gedachte, of  het idee negatief en afbrekend is, denk je er nog eens over na. Oefen je om iets positiefs in de situatie te ontdekken. Probeer vervolgens met de positieve aspecten verder na te denken.  Wat zou er kunnen gebeuren als ik deze positieve gedachte zou weten vast te houden?

Zorg dat je uitgerust bent

Dit lijkt op het eerste gezicht mogelijk een vreemde tip, maar vermoeidheid alleen leidt al snel tot somberheid. En voldoende uitgerust zijn levert energie, waardoor je beter in staat bent om plannen en verplichtingen tot een goed einde te brengen, zodat de tevredenheid over jezelf versterkt wordt.

Uitgerust zijn is feitelijk een mes dat aan twee kanten snijdt: je versterkt het vermogen om optimistisch tegen zaken aan te kijken en je zult tevredener over jezelf zijn, omdat je voornemens ook werkelijk zal weten uit te voeren.

Kijk naar het grote geheel

Velen zullen de ervaring kennen. Als een hindernis uiteindelijk overwonnen is en je kijkt op de lastige periode terug, dan lijkt het achteraf allemaal ook wel mee te vallen. Die bril in het hier en nu opzetten, kan de huidige situatie minder zwaar maken. ‘Hoe zal ik op deze periode terugkijken, als dit allemaal achter de rug is’.

Laat het even rusten

Als je lang over iets nagedacht hebt, of je bent langere tijd heel gefocust op iets dat maar niet lijkt te lukken, dan kan het helpen om het maar even te laten. Dat impliceert niet dat je direct een vakantie moet plannen. Gewoon een half uur een blokje om lopen kan al wonderen doen. Even de druk van de ketel kan een fantastisch effect hebben, als het van belang is dat je zaken op een andere en positievere wijze weet te benaderen.

Lees ook:

Nu stoppen met piekeren

Mindfulness voor beginners: 8 praktische tips

De kunst van ‘het leven in het moment’

Altijd maar doorgaan

One Comment leave one →
  1. Dirk permalink
    4 oktober 2012 14:05

    Hele fijne manier van situaties bekijken.
    De tips zijn soms heel voor de hand liggend maar blijkbaar zijn er velen die dit toch niet zo in de gaten hebben.
    We worden immers omringt door de mensen met een burn-out, somberheid en negativiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: