Spring naar inhoud

Mentaal de spierkracht trainen (Experiment I.)

13 december 2010

Dat bewegen goed voor ons lijf, behoeft geen betoog. Het trainen van het lichaam maakt dat spiercellen groeien, maar ook de hersencellen groeien.

Actief gedrag heeft een anti-depressief effect, en meer dan gemiddeld bewegen lijkt ook nog een positief effect te hebben op de prestaties op cognitieve tests.

Nu hoef je niet per se de deur uit om te gaan hollen, of je in het zweet te tillen op de sportschool om je hersenen positief te stimuleren. Jezelf opzadelen met nieuwe denk taak, zoals het oefenen van nieuw muziekstuk, of het leren van een vreemde taal, heeft ook een positieve invloed op de hersenen.

Nu is het leuke, dat je voor het realiseren van fysieke verbetering niet fysiek hoeft te trainen. Onderzoek toonde dat mensen die na herstel van een ziekte te zwak waren om enige fysieke training uit te voeren, toch hun spierkracht konden vergroten door mentale training.

Nu verkeer ik in de ‘gelukkige’ situatie dat ik na een operatie aan mijn schouder mijn arm 6 weken niet actief mag bewegen. En daar ga ik een mentaal experiment van maken.

Zeker de wetenschappelijke waarde van dit N=1 onderzoek, zonder enige controle conditie, is uiterst beperkt. Hoe ik het experiment uit ga voeren? Daarover hierna meer. Wekelijks zal ik de resultaten rapporteren. Mogelijk kunnen de resultaten een aanzet zijn voor iets moois.

De achtergrond

Als er impulsen uit motorische zenuwcellen komen, zullen spieren gaan bewegen. De sterke van de spierbeweging is afhankelijk van kracht van de elektrische zenuwpuls. Zodra iemand in staat is de impuls krachtiger te maken, dan zal bijgevolg de spierkracht versterken. Zodra je in staat bent je heel goed in te beelden, dat  je een specifieke spier, spiergroep beweegt, dan train je eigenlijk de hersenen en daarmee de zenuwpuls die verantwoordelijk is voor de beweging.

In een onderzoek werd dit  getoetst. Een aantal proefpersonen, dat te zwak was om werkelijk fysiek te trainen, kreeg vijf keer per week een mentale spiertraining. Om de twee weken werd de hersenactiviteit en de spierkracht gemeten. Na een aantal weken was de spierkracht ruim 13% toegenomen en na drie maanden was die verbetering nog steeds aanwezig. Overigens was in dit onderzoek wel sprake van een controle groep. In die groep werd geen enkele verbetering in de spierkracht waargenomen.

Mijn experiment

Mijn schouder is als het ware gerestaureerd. Kapsel gerepareerd, afgescheurde bicepspees vastgezet en pezen op de kop van de boven arm verlegd. De ingreep lijkt in eerste instantie geslaagd. De tijd zal het leren.

Zes weken lang moet de arm vastgebonden blijven en de bewegingsoefeningen, mogen alleen passief worden uitgevoerd. Dat betekent zoveel als dat de fysiotherapeut de arm regelmatig beweegt en ikzelf met wat hulpmiddelen mijn arm beweeg zonder dat ik de spieren van de betreffende arm zelf daarvoor gebruik. Overigens ben ik ook niet in staat mijn arm te bewegen, maar alles lijkt redelijk goed te gaan.

Duidelijk waarneembaar is, dat in het bijzonder de biceps dagelijks verder lijkt te verschrompelen en mijn bovenarm vooral bestaat uit loshangend vel. Ik zie het al voor me. Half januari mag ik mijn arm weer zelfstandig bewegen, maar het zal dan niet meer gaan. De biceps zal zich totaal verdort teruggetrokken hebben en weer geheel vanaf nul moeten worden opgebouwd. Dat ga ik proberen te voorkomen.

Hoe verder

Morgen meet ik de omvang van de passieve bovenarm, stel ik een mentaal oefen schema op en zal ik wekelijks de vorderingen rapporteren. In mijn bijdrage van morgen zal ik de mentale spiertraining beschrijven en wekelijks zal ik het schema van de gemeten resultaten rapporteren.

Wil je verder lezen over de samenhang tussen lichaam en geest. Hier twee mooie bronnen:

Onderzoek Universiteit van Oslo van onder andere A. Bjornebekk

Nieuwe hersencellen door fysieke training

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: