Spring naar inhoud

Mentaal de spierkracht trainen (Experiment II.)

14 december 2010

De spierkracht trainen, als de spieren het niet doen zou op verschillende manieren moeten kunnen.

Zo zou door de beweging louter mentaal voor te stellen het mechanisme achter de feitelijke beweging gestimuleerd worden, zonder dat er een werkelijke spierbeweging plaatsvindt. Feitelijk zou je op deze manier de ‘vuurkracht’ van de zenuwimpulsen achter de spierbeweging versterken.

Een tweede manier om de spieren op een mentale  wijze te trainen, kan door gebruik te maken van de zogenaamde spiegelneuronen. Een variant op deze mentale spiertraining maakt gebruik van een echte spiegel. (Een verwijzing naar een voorbeeld met een video staat verderop in deze post.)

Van alle trainingsvormen volgt hierna een verdere uitleg. Daarnaast ligt ik toe hoe ik een en ander toepas.

Bedenk dat als dit werkt, deze aanpak  ook effectief zou kunnen zijn voor elke training waar spierkracht en -coördinatie een rol bij speelt. Zowel de valide sporter, of een muzikant zouden er hun voordeel mee kunnen doen. En voor de luiwammes die de stoel niet uit wil om de spierkracht te vergroten, zou dit natuurlijk de uitkomst zijn.

Imaginatie

Het mogelijk effect van het inbeelden van de motorische activiteit – het in de verbeelding bewegen van de specifieke spieren- is gebaseerd op het idee dat elkaar beïnvloedende zenuwsystemen over een weer effect op elkaar hebben.

In een experimenten werd dit effect gemeten en bevestigd. Zo werden twee groepen proef personen onder verschillende condities met elkaar vergeleken. Beide groepen oefenden een vijfvingerig piano stuk. De ene groep oefenden het stuk werkelijk fysiek, waar de andere groep het muziek stuk alleen in hun verbeelding oefenden. Bij beide groepen verbeterde de prestatie. Wel is waar verbeterden de prestaties van de fysieke geoefende groep meer, dan degene die alleen mentaal oefenden, maar beiden profiteerden van de oefening.

De onderzoekers stelden:” mental practice alone seems to be sufficient to promote the modulation of neural circuits involved in the early stages of motor skill learning”. (Pascual-Leone et al. 1995)

Spiegelneuronen

Een Spiegelneuron, of spiegelcel is een neuron dat niet alleen pulsen afgeeft als een handeling feitelijk uitgevoerd wordt, maar ook ‘vuurt’ als iemand een ander die handeling ziet uitvoeren. Die vurende neuronen weerspiegelen dus als het ware het gedrag van een ander en zijn op dezelfde manier actief als wanneer die persoon de handeling zelf zou uitvoeren. Dergelijke neuronen zijn gevonden bij apen, mensen en ook bij sommige vogelsoorten. Bij mensen zitten deze spiegel cellen onder andere in de premotorische cortex.

De spiegelneuronen worden dus actief als de betrokkene de beweging door anderen ziet uitvoeren. Je zou veronderstellen dat dit mechanisme ook zijn effect heeft bij de lichaamshelften. Dus als rechts iets doet, de linker spiegelneuronen als het ware mee gaan vuren.

Waarneming foppen

Dit effect van de spiegelneuronen zou nog versterkt kunnen worden, door het werkelijk gebruiken van een spiegel. Op de volgende manier. Ik zet een spiegel  haaks in het midden voor mij. Mijn geblesseerde arm houd ik achter de spiegel en de gezonde arm aan de spiegel zijde van de spiegel.  Als nu mijn gezonde arm beweeg en in de spiegel kijk, dan wek ik bij mezelf de illusie  dat de geblesseerde arm beweegt. (Je moet het zelf maar eens doen. Het is wonderlijk.)

In een video van Ties Mellema, een saxofonist die door een ongeval de pezen in zijn pols doorsneed en de spiegel benutte om zijn geblesseerde pols te blijven activeren, wordt een en ander heel duidelijk. (Video http://vimeo.com/865337)

Mijn Training

Gesterkt door alle boven staande informatie ga ik de komende weken oefenen en rapporteer ik wekelijks de resultaten. Deze N=1 ‘onderzoeksopzet’ is natuurlijk uitermate zwak. Om in het N=1 onderzoek nog enige controle conditie in te bouwen, zal ik zo nu en dan minder of een week niet trainen. Als er na een dergelijke week zonder training een terugval ontstaat, dan zou je heel voorzichtig kunnen concluderen, dat de diverse vorming van mentale training effect hebben. Overigens kan ik natuurlijk alleen terugval meten als er daarvoor enige progressie is geweest. Ik merk door het zo op te schrijven dat mijn vertrouwen in het mogelijke resultaat groot is, omdat ik veronderstel dat er terugval zal ontstaan, zodra ik niet train. Nou ja, dat is een ieder geval een goede uitgangspositie. Het resultaat van diverse behandelingen blijkt ten slotte sterk beïnvloed te worden door het vertrouwen dat de patiënt in de therapie heeft.

De registratie

Om de vorderingen en de wekelijkse training te registeren zal ik het volgende schema gebruiken.

Advies

Zeker het is al met al een knullig experiment. Dus als je een advies hebt om een en ander te verbeteren, dan houd ik me van harte aanbevolen. Ik ben reuze benieuwd naar de reacties.

Verder mogelijk interessant

Voor geïnteresseerden in het gehele verhaal van Ties Mellema

Mentaal de spieren trainen (Experiment I.)

Onbewuste gedrag basis voor de echte verandering

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: