Spring naar inhoud

Kwaliteiten benutten

26 december 2010

 

Het kan bijna niet missen. De jaarwisseling is elk jaar weer een rijke voedingsbodem voor de goede voornemens. Al is het heimelijk, goede voornemens zijn er tijdens deze bezinningsperiode al snel. Alsof het een natuurwet is, zijn de teleurstellingen over de geboekte successen rond de 3de januari bijna even talrijk als goede voornemens.

Goed weten welke je kwaliteiten zijn, kan je helpen je keuzes zo te maken dat je succes boekt.

Weten waarin je kwaliteiten schuilen, is machtige kennis. Inzicht hebben in je sterktes en die vervolgens zo productief mogelijk aanwenden, vormt de essentie van de positieve psychologie.

De positieve psychologie lijkt hier en daar op een charitatieve beweging met een missie. De missie om zoveel mogelijk mensen te helpen een prettig leven te kunnen laten leiden. De positieve psychologie komt niet in actie, als er van alles mis lijkt te zijn gelopen in het leven. De focus is gericht op gewone mensen die hun voordeel kunnen doen met kennis uit de psychologie. Zoiets als:

“je hoeft niet eerst ziek te zijn, om beter te kunnen worden”.

Maar goed, hoe krijg je zicht op je kwaliteiten.

Je kwaliteiten

Om je kwaliteiten maximaal in te kunnen zetten, zul je ze moeten kennen. Dat kan door een levenslang voort te ploeteren en te reflecteren op wat goed en wat fout ging. Mooier zou het zijn, wanneer je de kwaliteiten nu zou kunnen inventariseren. Ik zou er niet over schrijven als dat niet zou kunnen.

Martin Seligman een van de grondleggers van de positieve psychologie, ontwikkelde samen met Christopher Peterson een vragenlijst om je kwaliteiten te achterhalen. De zogenaamde VIA vragenlijst ( Values in Action), is ruim onderzocht en bezit een goede voorspellende waarde en betrouwbaarheid.

Resultaten in beeld

Beeld van je kwaliteiten in EEN overzicht

Je kunt de VIA vragenlijst op internet invullen en vervolgens krijg je een rapportage over je kwaliteiten. Inmiddels zijn er diverse vertalingen van de vragenlijst. Helaas is de vragenlijst er nog niet in het Nederlands beschikbaar. Waarschijnlijk is de Amerikaans Engelse versie, voor de meeste lezers van dit blog het beste toegankelijk. (Mocht je toch de vragenlijst liever in het Kroatisch invullen, dan is die er nou weer net wel.) Op de pagina van de vragenlijst kan je de voor jou best toegankelijke taal voor de vragenlijst en de rapportage kiezen.

Gun jezelf een sterke start voor 2011, door je ambities aan te laten sluiten op je kwaliteiten. Start hier met het in kaart brengen van je kwaliteiten.

Ontsnappen aan het jojo effect

Structureel conflict

Doen wat werkt

Geluk schuilt in je kwaliteiten

Goede voornemens werkelijk realiseren

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: