Spring naar inhoud

Werken met de dood als verlossing (WA deel 1.)

28 januari 2011

Werken tot je erbij neervalt

Er zijn veel mensen die hard en veel werken. Niets mis mee. Ze houden van hun werk. Er is een verschil tussen deze harder werkers en de workaholic. De harde werker wordt gegrepen door het project, of de taak en als de klus is geklaard, is de harde werker in staat de vermoeidheid te voelen. De vermoeidheid is voor de harde werker het signaal om de balans te herstellen. De sociale contacten worden weer geïntensiveerd en van de harde werker weet van de ontspanning te genieten. Hoe anders is dat voor de workaholic.

Workaholic

Zodra de klus geklaard is wordt de workaholic beslopen door onrust. Het proces dat zich inzet als er geen nieuwe ‘uitdaging’ op de plank ligt, lijkt veel op verschijnselen die de ‘cold-turkey’ afkick aanpak laat zien.

De workaholic mist het vermogen om los van de prestatiedrift van het leven te genieten. Werk is de enige brandstof voor een waardevol leven. De onrust, paniek gevoelens en depressie, steken bij de workaholic de kop op  (als de dreiging van), zodra de klus geklaard is. De verschijnselen lijken sterk op de abstinentie verschijnselen van de alcoholicus.

De mythe en de realiteit

Dat de workaholics ook altijd veel presteren en feitelijk aan het werk zijn is een mythe. Ze zijn veel bezig met werk. Zo kunnen ze er veel over denken en plannen maken, maar feitelijk succesvol klussen klaren kan daarbij geheel ontbreken. Workaholics zijn er in diverse soorten. Van succesvolle tot de absolute mislukkelingen. Waar ze in overeenkomen, zijn de afkick verschijnselen.

Nog meer mythes over de workaholic

  • Ze werken altijd.
  • Het zijn uiterste effectieve en eindverantwoordelijke in een bedrijf, of jonge ambitieuze professionals.
  • De negatieve gevolgen van het gedrag zijn effectief aan te pakken met een stress reductie programma.
  • Er is nog nooit iemand dood gegaan van hard werken.
  • Ze zijn een zegen voor elk bedrijf.
  • Als het al een verslaving is, dan is het een positieve verslaving.
  • Workaholics presteren uitstekend op alle terreinen van het leven.
  • Ze voelen zich altijd gelukkig

Het vervolg

Samen met Sandra Kruijt van priorities.nl  gaan we de komende maanden het onderwerp verder verkennen, zodat de workaholic grip kan krijgen op de verslaving en werkelijk van het leven kan genieten, zonder de voortdurende werkdruk.

Stress vroege signalen

Stress is een veenbrand

Altijd maar doorgaan

Mannen zijn anders depressief

Workaholics werken altijd (WA deel 2.)

%d bloggers liken dit: