Spring naar inhoud

De ‘zeven jaar relatiedip’ is er vaak al binnen twee jaar

23 maart 2011

De technologische veranderingen gaan zo snel, dat een computer, mobile telefoon, of een IPad al verouderd is als je het apparaat de winkel uitdraagt. De technologie is niet het enige dat het primaat heeft op veroudering. Uit een onderzoek onder 2000 Britten blijkt dat de aftakeling van relaties de laatste jaren ook een super versnelling heeft doorgemaakt. De relatiedip komt niet meer na zeven jaar, maar lijkt nu al na twee jaar de kop op te steken.

De zevenjarige relatiedip

De wetmatigheid van ‘The Seven Year Itch’ is meer een collectief gedragen rechtvaardiging voor gedrag dat voortkomt uit dalende onderlinge trouw, dan een hard wetenschappelijk gegeven. De beroemde film uit 1955 met Marilyn Monroe (Ja, die film, waarin Monroe haar jurk opwaait) heeft als verklaring voor ontrouw blijkbaar haar langste tijd gehad. Uit het Britse onderzoek is het niet de ‘jeuk’ als de belangrijkste oorzaak om de steker uit de relatie te trekken, maar komen de irritante gewoontes van de partner als de oorzaak die maken dat de relatie niet overleefd. Snurken, afgeknipte teennagels laten slingeren, gewichtstoename, slordig met hygiëne en te veel tijd met de schoonfamilie door moeten brengen, zijn zo wat argumenten om definitief een punt achter de relatie te zetten. Al dit soort futiliteiten schijnen in relaties al na een paar jaar tot bijna 3 uren ruzie per week te leiden. Terwijl in diezelfde paar jaren het aantal wederzijdse complimenten afneemt van 3 naar 1 maal per week.

Machtsstrijd

Waar in de verliefdheidperiode alles dat de partner doet geaccepteerd, bewonderd, of als grappig gevonden wordt, worden deze grappige en soms geadoreerde gewoontes binnen twee jaar een bron van irritatie. De tolerantie lijkt relatief snel te veranderen in weerzin. In feite zien we na de verliefdheidperiode hoe de ander werkelijk is. “Of je verandert naar mijn ideaal beeld, of we kappen ermee”.

Als de machtsstrijd zich niet weet te verheffen tot een niveau waarin de partners zichzelf en elkaar kunnen accepteren zoals ze zijn, is er blijkbaar te weinig werkelijk (com-)passie.

Afhaken

Aan de andere kant is het de moeite waard de machtsstrijd periode te doorbreken door niet louter op de kwalijke aspecten van de ander te letten, maar ook de positieve aspecten te leren herkennen. Herkennen en daar ook werkelijk wat over zeggen tegen de ander, want uit een ander onderzoek blijkt dat bestendige relaties getypeerd worden door een kritiek /compliment ratio van 1 staat 5.

Niets deugd

Als je niet in staat bent in de buurt van die kritiek /complimenten ratio te komen, dan kan je beter de steker maar direct uit de relatie trekken, daarvoor hoef je echt niet eerst op het niveau van drie uren per week ruziemaken te zitten.

Boosheid uitspreken

Stress vroege signalen

Vechten tegen psychisch ongemak werkt niet

Niets nieuws onder de zon

Gedachten zijn geen feiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: