Spring naar inhoud

Het is niet je partner, maar de partner in je hoofd die je gek maakt

27 maart 2011

Binnen relaties doen zich zonder twijfel grote problemen voor, misbruik, verslaving, dwang, zijn serieuze vraagstukken, maar daar gaat deze bijdrage niet over. Veel problemen die partners verhapstukken, gaan over sokken, te luidruchtig kauwen, neuspeuteren in gezelschap, de producten niet op datum in de koelkast zetten etc. Na verloop van tijd kan de goodwill voor je partner wat eroderen en wordt je opmerkzaamheid met betrekking tot minder aantrekkelijk gedrag scherper. Met de kracht van een lekkende kraan neemt je waardering voor de ander af en voelt de ander zich steeds meer ongeliefd, gekleineerd, of over gecontroleerd. Gaande weg verbleekt de intimiteit en wordt de relatie een klus die niet meer te klaren lijkt.

Ergernis is onvermijdelijk

Kleine irritaties zijn waarschijnlijk onvermijdelijk in relaties. Het is nu eenmaal onmogelijk en waarschijnlijk ook helemaal niet aantrekkelijk om iemand te vinden die over alles het zelfde denk, altijd hetzelfde vindt en zich precies gedraagt volgens jouw wensen. Een basale taak in elke relatie is een manier te vinden om de verschillen te overbruggen. Bereidheid te onderhandelen met soms wat inleveren en in het midden uitkomen en dan weer volledig je zin krijgen. Het vermogen zo nu en dan wat water bij de wijn te doen, is de basis kwaliteit voor een minimaal bevredigende relatie.

Zijn het wel de kleine verschillen

Al is het vermogen tot het maken van gemeenschappelijke afspraken nog zo perfect, soms wil het maar niet helpen om de relatie werkelijk als toevoeging te ervaren. Telkens steken er nieuwe kleine irritaties de kop op en verdiept de onderlinge waardering en het wederzijdse begrip nauwelijks.

Soms lijken de verschillen in opvattingen, overtuigingen en temperament zo haaks op elkaar te staan dat overbruggen van verschillen niet mogelijk lijkt. Veelal zijn deze fundamentele verschillen nauwelijks een onderwerp van gesprek en vormen de ‘slingerende sokken’ discussies een topje van de ijsberg.

Partner in je hoofd

Als kleine problemen steeds weer uitmonden in heftige discussie, die het niveau van het eindeloos bekvechten niet lijken te overstijgen, dan zou de werkelijke aanleiding wel eens dieper verankerd kunnen zijn. De partner in je hoofd is een andere dan degene die je dagelijks om je heen hebt, maar wat nou precies de spanning oproept laat je nauwelijks tot je doordringen en zo raak je gefocust op de ‘slingerende sokken’.

De betekenis belangrijker dan het gedrag

Om te achterhalen, of het nu werkelijk de gedragingen zijn die je irriteren, of dat er in feite iets anders speelt is eenvoudig te achterhalen. Zijn het werkelijk de slingerende sokken, of het snurken, of is het de interpretatie die je eraan geeft. Zodra je veronderstelt dat de ander met opzet zijn/haar gedrag niet verandert, dan heb je de kern te pakken. Gedachten als, “hij/zij  geeft onze relatie in feite geen prioriteit; hij/zij denk altijd alleen maar aan zichzelf; als hij/zij werkelijk om mij zou geven, dan zou hij/zij me niet zo gek maken met dat irritante gedrag”.

Veel gedrag is geautomatiseerd

Helaas gaat veel gedrag onbewust en zijn de motieven ook bij irritant gedrag veelal niet zo bewust en gewoon geautomatiseerde gedragingen. Een ander daar steeds maar weer op wijzen helpt veelal nauwelijks. Een serieus gesprek voeren over dat wat het irritante gedrag met je doet. Je uitspreken over de betekenis die dat gedrag voor jou heeft, is veel effectiever. Zeker, je moet iets van je eigen ziele roerselen blootgeven, maar het zou wel eens de start van verandering en een langdurige en plezierige relatie kunnen zijn.

De ‘zeven jaar relatiedip’ is er vaak al binnen twee jaar

Gedachten zijn geen feiten

Als het leven niet volgens plan verloopt

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: