Spring naar inhoud

Krachtige relaties bestaan uit krachtige partners

20 april 2011

Relaties zijn belangrijk en ook vaak lastig. We groeien en leren door met anderen om te gaan, maar het leren kan soms ook uitermate confronterend zijn. In romantische relaties, waar ook nog de wens geadoreerd te worden een belangrijke rol speelt, kunnen de confrontaties nog scherper overkomen. De machtsstrijd over de beslissingen kan heftig zijn en lang duren. “Wie heeft hier de broek aan”, of wiens eisen en wensen zullen de doorslag geven in de relatie, kunnen tot een uitputtende strijd leiden. Nemen we de beslissingen gezamenlijk, is het altijd dezelfde die water in de wijn doet, of worden er voortdurende compromissen gesloten waar beide moeite mee blijven houden. Wat is belangrijk voor een relatie die meer toevoegt dan het winnen van de strijd op argumenten?

Wie wint

In elke relatie ontstaat wel een fase waar het beeld van de volmaaktheid van de ander wat begint te tanen. In zo’n fase is het redelijk eenvoudig om in een relatie stijl van argumenten verzeild te raken. Niet alles wat de ander wil, is nog langer per definitie goed. Misschien heb je wel het gevoel gekregen, dat je al langere tijd ingeleverd hebt op je eigen wensen en behoeften. Zo ontstaat het verlangen om je eigen belangen eens wat nadrukkelijker over het voetlicht te krijgen. Het gevoel ontstaat dat je meer kracht krijgt als je op argumenten weet te winnen. De atmosfeer wordt daardoor veelal grimmiger, want je partner doet als reactie meestal hetzelfde. Winnen op punten leidt voortdurende tot hernieuwde strijd, al was het maar om de rekening te vereffenen.

Sterke relaties

Relaties beginnen meestal met een gevoel van harmonie en wederzijds respect. Om die intentie voort te kunnen laten duren, zullen we een atmosfeer moeten creëren, waarin we ruimte laten voor de ander en waarin je eigen wensen en behoeften ook duidelijk naar voren kunnen komen. Relaties waarin beide ruimte ervaren, bestaan uit krachtige mensen, die een aantal principes van een succesvolle en stimulerende relatie goed hebben begrepen.

Het individu was er eerst

Voordat je ooit een deel van een relatie werd, was je al een individu. Ook in een relatie blijven de individuele behoeften en verlangens een gids op weg naar levensvervulling. Toch bestaat bij velen de neiging om in een relatie de eigen wensen en behoeften wat ter zijde te schuiven. De idee-fixe van de harmonieuze relatie, maakt soms te altruïstisch en te toegeeflijk. En natuurlijk je vertoont dit gedrag, omdat je er winst mee denkt te behalen, maar het is winst op de korte termijn. Openlijke vrede voor nu, leidt veelal tot verborgen onvrede op de langere termijn. Uitspreken wat je wilt, zonder dat het perse zo zal moeten gebeuren, is een voorwaarde voor succes.

De ander eist te veel

Als je partner al van je eist dat je zijn/haar wensen volledig vervult, dan is het werkelijk beter dat aan de orde te stellen. Ontstaat er geen of onvoldoende ruimte voor jouw belangen, dan is de beste oplossing er maar een punt achter te zetten. Dat brengt me tot het derde aspect van een succesvolle relatie.

Wees voorbereid op het vertrek

Het klink natuurlijk wat paradoxaal, je in de relatie van meet af aan voor te bereiden op het vertrek. Maar zoals ik ooit van een voormalige baas leerde, dat je ‘een contract moet sluiten alsof je vijanden bent, dan kan je ooit weer als vrienden uit elkaar’, zo wordt de ruimte van het mogelijke vertrek, de vrijheid om je eigen wensen en belangen serieus te blijven wegen.

Alles en iedereen kan veranderen. Leek je partner eerst een lot uit de loterij, nu blijkt hij/zij na verloop van tijd een kat in de zak te zijn. Kan gebeuren. Je hebt maar een leven en dat verdoen met telkens aan het kortste eind te trekken is mooi zonde. Acceptatie en wederzijds respect is van belang, maar daarvoor jezelf volledig wegcijferen kan toch niet de meerwaarde van een relatie zijn?

Wees er altijd op voorbereid dat je alleen verder gaat, dat maakt je minder afhankelijk van de (status) relatie. Ook al heeft de ander er nog zoveel moeite mee om de relatie te beëindigen, medelijden is een slechte raadgever. Als je ervan uit gaat dat de ander de zelfde zelfstandigheid zou moeten hebben om alleen verder te gaan, dan is vertrek uit een slechte relatie veel respectvoller dan voortmodderen om de goede vrede te bewaren.

One Comment leave one →
  1. 15 september 2012 14:27

    mooi artikel, zzet goed uiteen hoe het werkelijk kan gaan in een relatie met betrekking tot je eigen wensen en oorkeuren zodat dit niet in een strijd uitmondt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: