Spring naar inhoud

Hersentraining door Dick van Kooten

24 mei 2011

“Nu nog even sensoren op je oren plakken”, zegt hij, “dan gaan we zo beginnen”.

Ik zit bij de psycholoog achter een beeldscherm. “Vandaag zijn het locaties C3 en C4. Beta up en lobeta up”. Ik knik. Ik weet precies wat hij bedoelt.

Een maand geleden zou ik bij C3 en C4 aan schaken hebben gedacht. Nu denk ik aan plekjes op mijn hoofd, waar de neurofeedback psycholoog sensoren plakt.

Ik deed dat graag, schaken. Tot het niet meer ging. Omdat ik me niet op de stukken kon concentreren. Dat overkwam me ook met vergaderstukken, dat ik mijn hoofd er niet bij had. Het overkwam me zelfs op vergaderingen. Drukte in mijn hoofd. Steeds weer nieuwe gedachten. Lastig, als je voorzitter bent, en anderen verwachten dat jij de zaak samenvat. Uiteindelijk was ik naar de dokter gegaan. Die had een pilletje voorgeschreven, waar ik rustig van werd. Maar ik kon me nog steeds niet concentreren.    

De herinnering

Die middag met de club van directeuren zal ik nooit meer vergeten. Hij zit in de groothandel en we zien elkaar al jaren. Na een paar borrels heb ik hem in vertrouwen genomen en verteld over mijn concentratieproblemen. Terwijl ik het vertelde, besefte ik wat ik was vergeten. Dat ik het tijdens mijn studie ook al had. Dat ik destijds met de hakken over de sloot mijn examens Nederlands Recht heb gehaald. Dat ik toen al grote moeite had om lange tijd met één onderwerp bezig te zijn. Dat het daarom zo lekker was om te gaan managen. Omdat je als directeur nooit lang hetzelfde hoeft te doen.

Pillen, of een psycholoog

“Die ellendige fusie dwingt mij om dikke rapporten te lezen en lange vergaderingen uit te zitten.

Mijn collega knikte begripvol. “Heb je weleens aan neurofeedback gedacht? Wat jij vertelt, doet me denken aan mijn zoon. Een goed stel hersens, maar op school dreigde hij te mislukken. Werd door alles en iedereen afgeleid. Docenten werden er stapelgek van. De dokter schreef Ritalin voor, en daar werd hij heel rustig van. Maar zijn schoolprestaties verbeterden niet. Gelukkig lazen we over neurofeedback, hersentraining, die in Amerika op grote schaal wordt toegepast”.

“Ja, daar heb ik wel eens van gehoord. Maar de effecten zijn toch niet blijvend?”

“Mijn zoon is 20 keer geweest. Dat is nu een jaar geleden en ik sta nog steeds verbaasd over het resultaat. Vorig jaar werd Piet bijna van school getrapt, nu is hij een van de besten van zijn klas.

Hij leest zelfs met plezier”. Hij gaf me het adres van de psycholoog. “Dit is het nummer van die man, je kunt in ieder geval kijken of het iets voor je is”.

Badmuts met elektroden

“Nou, ik ben gaan kijken. Hoewel ik niet echt geloofde, dat neurofeedback mij zou kunnen helpen.

Ik heb toch een afspraak gemaakt. Het bleek een oudere psycholoog, die lang in het bedrijfsleven had gewerkt, en daarna een speciale opleiding voor neurofeedback had gevolgd.

Hij zette een soort badmuts op mijn hoofd, die vol sensoren zat, en daarmee heeft hij een EEG gemaakt. Daarvan kreeg ik een rapport. Met heel veel grafieken en plaatjes. Groen was goed.

Rood was teveel. Blauw te weinig. Ik had teveel Delta en te weinig Beta. Beta heeft trouwens niets met mijn opleiding te maken. Beta is een frequentie van golven in mijn hoofd. Hersenen werken namelijk met elektriciteit en met bewegingen per seconde. Met veel Delta kun je tijdens een vergadering zo maar in slaap vallen. Op de plaatjes was mijn hoofd in het midden vooral rood. De linker voorkant was ook rood en de rechter voorkant was blauw.

Volgens de psycholoog heet dat ADHD. “Dat zien we bij vijf procent van de kinderen. Maar ook bij één procent van de volwassenen. Zoals bij u. Managers hebben trouwens vaak ADHD. Want in dat vak heeft ‘onrustig zijn’ voordelen. Maar die werken tegen je, als de stress toeneemt. Zoals tijdens een fusie”.

Het brein zelf beïnvloeden

“Ik ben inmiddels 20 keer geweest. Was in het begin wel even wennen. Een man die kleine dopjes op je hoofd plakt, waarvan de draadjes met de computer wordt verbonden. Ik vind het wel prettig dat ik niet driekwartier met de psycholoog hoef te praten. Dat geeft zo’n gevoel van afhankelijkheid. Nu praten we in het begin, als hij de sensoren plakt, en aan het eind, als hij ze weer losmaakt. Tussendoor zit ik achter een computerscherm en daarop zie ik thermometers, hersengolven en bewegende plaatjes.

De psycholoog geeft mij opdrachten, zoals: Beta omhoog en Delta omlaag. Als die Beta dan echt omhoog gaat, geeft me dat als manager toch het gevoel dat ik de zaken zelf in de hand heb. In het begin had ik geen idee wat ik deed. Als het goed ging, hoorde ik een geluidje, en kreeg ik een punt. Volgens de psycholoog zagen mijn hersenen dat als beloning.

Met grafieken liet de psycholoog zien, dat er in mijn brein echt iets veranderde. In het blauwe gebied waren meer hersencelletjes actief geworden, terwijl het voormalig rode gebied steeds groener werd.

Zelf merkte ik, dat ik mijn aandacht erbij kan houden, als ik een paar bladzijden moet lezen”.

Aandacht vraagt tijd

Neurofeedback training volgen, is op zich niet moeilijk. Met begeleiding train je jezelf. Het vergt wel discipline en doorzettingsvermogen om bijna drie maanden lang, twee keer per week, te komen trainen en daar steeds een uurtje voor vrij te maken. “Ik heb er allesbehalve spijt van. Die pillen gebruik ik al bijna twee maanden niet meer, want daar werd ik alleen maar suf van. Jij zou het ook eens moeten proberen. Om beter te focussen. De kosten kun je als bedrijf trouwens gewoon vergoeden. Kijk maar eens op de website van mijn psycholoog: http://www.vitaalbrein.nl.”

Vechten tegen psychisch ongemak werkt niet

Stress is nuttig, gestrest zijn sloopt je prestaties

Stress Vroege signalen

Je kunt er zelf niets aan doen

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: