Spring naar inhoud

De anderen zijn slecht

30 mei 2011

Twee mannen zitten naast me op het terras en nemen systematisch de wereld door. Alle topics komen langs. De vleeseters, de megastallen, de autorijders, groepen met wielrenners, de islam, de EHEC bacterie op komkommers etc. “We leven in een heel slechte tijd;… zo erg is het nog nooit geweest”, beaamt de tweede.

Niets nieuws onder de zon

De neiging om een weerwoord te bieden weet ik te onderdrukken, maar door mijn hoofd schieten de feiten die het tegendeel bewijzen. De pest in de middeleeuwen, de tachtigjarige oorlog met de zetbaas Hertog van Alva, die alle Calvinisten de keuze boot tussen het Rooms Katholieke geloof, of de dood.  De WO II, de zogenaamde derde wereld. Aan tegenargumenten geen gebrek. De schier eindeloze reeks van argumenten, maken me vrolijk. Grappig waar de één gaat somberen en een ander over dezelfde feiten, opgewekt raakt.

De kleur van de feiten

De feiten zijn meestal minder kleurrijk dan de gedachten in ons hoofd. We kleuren de feiten en deze kleuren maken hoe we ons tot de werkelijkheid verhouden.  We schrikken van een groep wielrenners, nemen alle wielrenners de maat en bepalen dat ze allemaal roekeloos en asociaal zijn. Zo kleuren we onszelf als superieur aan alle wielrenners die ons schrik aan jagen en bijgevolg dus fout, of minderwaardig zijn.

Het mechanisme

We tolereren niet dat ons gevoel, onze gedachten en ons gedrag niet met elkaar in overeenstemming zijn. Een onaangenaam gevoel, zoals schrik, angst, of onzekerheid, moeten een redelijke oorzaak hebben. Als een ingepakt hoofd van een moslima ons angstig maakt, wil het Denken, Voelen en Handelen mechanisme, dat er een redelijk argument voor de angst is. De angst moet wel een gegronde reden hebben. Er moet dus wel iets fout zijn aan die moslima, zodat het angstige, of onzekere gevoelens een acceptabele grond hebben. “Straks moeten alle vrouwen met zo’n omwikkeld hoofd rondlopen”, kan zo’n gekleurde schijn reden zijn om het onaangename gevoel te rechtvaardigen.

Argumenten in je hoofd

De redenen om wielrenners, moslims, boeren, Grieken of wie dan ook af te serveren, heeft meer te maken met acuut opkomende gevoelens en de kleur die je gedachten daaraan geven, dan met de feitelijke kenmerken. Telkens wanneer de argumenten waardoor je andere groepen, of specifieke verschijnselen in hun algemeenheid typeert, heb je de mogelijkheid het jezelf makkelijker te maken. De cruciale vraag is telkens: ‘wat zijn de feiten’. Als je jezelf daarin weet te bekwamen, dan zal dat veel stress doen verdwijnen.

Samenhang Gedachten, gevoelens en gedrag

Gedachten zijn geen feiten

Wie is de zondebok

Vechten tegen psychisch ongemak werkt niet

Stress vroege signalen

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: