Spring naar inhoud

Veel zelfvertrouwen, verborgen valkuil

28 juni 2011

Marie (6jr) is eindelijk bereid om haar krullen te laten knippen. Haar ouders vonden dat al enige tijd gewenst, maar Marie weigerde. Nu haar een presentje, zeg maar rustig een cadeau in het vooruitzicht wordt gesteld, blijkt zij wel bereid naar de kapper te gaan. Deze trend lijkt zich door te zetten. Steeds meer ouders zoeken hun heil in de ‘omkopingsprocedure’, om het conflict met hun kinderen te vermijden.

Perfecte ouders

In alle pogingen om perfecte ouders te zijn, vertroebeld zo het zicht op dat wat goed zou zijn voor de kinderen. Kinderen die later volwassen worden en dan vaak zonder directe beloning hun weg door de maatschappij moeten zien te vinden. Een maatschappij die ze geconfronteerd  met onvermijdelijke tegenvallers. Eisen stellen, doelen realiseren zijn uit het opvoedingsvocabulaire van de “goed-genoeg” ouders verdwenen. Onwillig  druk op je kinderen uit te oefenen lijkt prima, maar als het ertoe leidt dat kinderen vroegtijdig opgeven, of alleen nog maar iets willen doen als daar een tegenprestatie in de vorm van een beloning tegenoverstaat, dan bereiden deze ouders hun kinderen op voor middelmaat. Een middelmaat die de kinderen zelf als ‘top’ waarderen.

Zelfvertrouwen

Een ander voor het leveren van gebrekkige prestaties beschuldigen is weinig productief. Zeker voor kinderen kan de ongenuanceerde kritiek fnuikend zijn voor hun zelfvertrouwen. Dat is dan ook niet het alternatief voor het voortdurend prijzen van de middelmaat. Ook de ‘tiger moeder’ van Amy Chua hoeft niet direct gezien te worden als het aantrekkelijke alternatief voor het prijzen van de middelmaat. Maar het creëren van zelfvertrouwen op basis van  realistische prestaties en een realistisch zelfbeeld, kan de kinderen van vandaag later gelukkiger en werkelijk succesvol maken.

Zelfbeeld

Een van de negatieve consequenties van een weinig realistisch zelfbeeld, is dat de volwassene later verdwaald raakt in een woud van mogelijkheden, omdat het zelfbeeld toont dat alles mogelijk moet zijn. “Ik kan eigenlijk alles”. Wij zien de resultaten regelmatig in onze assessment praktijk langskomen. Kort geleden nog troffen we zo’n omnipotente jongeling (28jr). Bij de direct nabespreking met de kandidaat ontspon zich het volgende gesprek. “Zo, zei de kandidaat na afloop, “heb je al een beetje een beeld van me?”

“Bij je ambitie ten aanzien van leidinggeven zien wij wel wat hindernissen opdoemen. Uit de resultaten op de vragenlijsten ontstaat een beeld, dat je  het lastig kan vinden om je in anderen te verplaatsen. Ook in de simulatie oefeningen zagen we dat bevestigd. Je bent heel vaardig om in en rap tempo  een gesprek met een medewerker te voeren, maar we hebben je niet een keer een vraag horen stellen. Wat is bijvoorbeeld met betrekking tot het nieuwe project  belangrijk voor de medewerker om maximaal te kunnen presteren”. De kandidaat antwoord: “Ik hoef in dergelijke situaties niet te weten wat de medewerker ervan vindt, want ik weet toch al wat deze zal gaan zeggen”.

Eindeloze (zelf-)waardering ondermijdt de ontwikkeling

Kijk zoveel zelfvertrouwen, wat een genot. Dit soort zelfvertrouwen beperkt in ieder geval dat het voor deze betrokkene met deze opstelling een immense klus zal gaan worden om een succesrol als leidinggevende te vervullen. Tegelijkertijd bleek ook dat de feedback die wij hem gaven in een bodemloze put verdween. “Bedrijf ‘X’ wilde nu eenmaal dit assessment, maar ik had er op voorhand al weinig vertrouwen in en nu blijkt dat er alleen maar zaken uit naar voren komen die ik totaal niet herken.”

Jammer, dat deze kandidaat niet in staat is te kijken naar de eventuele ontwikkelingsmogelijkheden. Zou deze opstelling het gevolg zijn van het eindeloos complimenteren en ‘pammeren’, door zijn ouders? Ouders die hun kind vooral niet wilde beschadigen door op een reële wijze te reageren op de houding en prestaties van hun kind?

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: