Spring naar inhoud

Stress en relatiedip, zijn nu top zoek termen

31 augustus 2011

Een van de leuke aspecten van het bijhouden van een blog is, dat ik als beheerder zie welke zoek termen favoriet zijn. Plotseling schieten blog posts van maanden geleden omhoog in het aantal keren dat ze gelezen worden. De tweede helft van augustus ’11 blijkt plotseling een extreem grote interesse voor de zoek termen stress en relatiedip. Zou het iets te maken hebben met het aflopen van de vakantie periode?

Geen zin meer

Uit een onderzoekje van de vacature site ‘Monsterboard’ komt naar voren dat 60% van de werkers met tegenzin weer aan de slag gaat na de vakantie. Goed, de vakantie was aangenaam, geen noodzakelijke tijdsplanning en zogenaamd doen wat je wilt. En als je niet doet wat je wilt, ook geen vuiltje aan de lucht. Niemand heeft het over het halen van doelstelling, of targets.  Dat dan weer gaan werken enige aanpassing vraagt, is eerder logisch dan verrassend. Hoewel, waarom doet die 60% geen werk waar ze direct weer zin  hebben? Of nog sterker, wat maakt dat zoveel mensen niet dat doen waar ze energie van krijgen?

Het is nuttiger niet te proberen de stress van de tegenzin te bestrijden, maar de tegenzin, deze stress serieus te nemen.

 • Sluiten de eisen van het werk wel aan bij mijn talenten?
 • Houd je bij het maken van je (werk-)keuzes eigenlijk wel rekening met je talenten? Louter kiezen op basis van  de opbrengst, salaris, status, of carrière mogelijkheden kan wel eens minder succesvol uitpakken dan je wenst. Zeker is in ieder geval dat de kans op overbelasting groter is, als je keuzes baseert op potentieel resultaat. Waardevoller zou zijn als  je dagelijks plezier en energie,  de maatstaven voor je keuzes laat zijn.
 • Onderzoek je talenten, of laat je daarbij helpen (www.ceesschenk.nl)en begin overnieuw met je carrière.
 • Zeg nu niet direct: “Dat kan niet, want ik ben allerlei verplichtingen aangegaan, zoals een hypotheek, kinderen etc.”
 • Eerst achterhalen waar je als vanzelf goed in zult zijn en plezier aan zult beleven (talenten in kaart) en vervolgens een plan maken hoe die talenten optimaal zou kunnen benutten, zal profijtelijk blijken.  Maak dat plan.
 • En ten slotte. Neem zeker ten tijde van spanning, geen overhaaste beslissingen. Het zogenaamde ‘roer om’ levert doorgaans meer stroppen op dan een wel doordachte carrière switch.

De relatie dip

De meest fantastische vakantie plannen hebben als belangrijk kenmerk hier en daar wat af te wijken van de verwachte heerlijkheid. Het huisje toch niet precies zoals het er in de brochure uitzag, de wijn viel tegen qua smaak en prijs, de kinderen bleken veel meer aandacht nodig te hebben dan gehoopt en de sex week drastisch af van de heimelijke fantasieën. Het weer in de potentieel zonnige regio bleek toch veel wispelturiger dan verwacht en bij terugkomst bleek de bankrekening verder geplunderd dan eigenlijk verantwoord was. En als klap op de vuurpijl, weer terug naar het werk dat meer last, dan plezier oplevert.

Dat toeschrijven aan de ‘relatie dip’, niet zo slim. Ook hier is een plan zinvol. Een plan dat overleg met je partner vereist, zodat je samen het hele jaar aan je trekken komt. Voorkom dat je volgend jaar weer teleurgesteld wordt in je heimelijke en hoog gespannen verwachtingen tijdens de vakantie, maar zorg dat je zaken zo verandert, dat je het doorgaans het hele jaar goed hebt met elkaar.

Makkelijke oplossingen

We willen ze allemaal, makkelijke oplossingen. Oplossingen, die er zijn zonder dat er al te veel voor gedaan hoeft te worden. Zulke oplossingen vallen altijd tegen. Het te belastende werk, zonder weloverwogen plan omzetten in een andere baan, levert een goede kans op meer van hetzelfde. En de relatiedip bestrijden met een scheiding, levert direct veel gezeur en bij velen (zeker als er kinderen zijn) een leven lang van terugkerende ellende.

Omdat op de thema’s stress en relatie veel gezocht wordt, zal ik de komende weken regelmatig aandacht besteden aan de mogelijke aanpak van de ellende.

 • Hoe breng ik mijn talenten in kaart?
 • Hoe koppel ik mijn talenten aan de eisen die het werk stelt?
 • Midden in de chaos en onder druk toch aandacht besteden aan dat wat er werkelijk toe doet.
 • Hoe voer je het gesprek met je partner over dat wat je graag zou willen?
 • Het leven, je relatie en het werk zal nooit perfect zijn, maar moet wel aan minimum voorwaarden voldoen. Wat zijn de voorwaarden?

Geen makkelijke oplossingen, maar wel oplossingen die een grote kans op succes leveren.

Nu al vast meer lezen?

Wat je talent noemt

Benutten van talent

8 vragen om je kwaliteiten scherp te krijgen

3 geheimen voor geluk

4 steppen om te doen wat je het liefste doet

Veranderen, start bij jezelf

Kwaliteiten benutten

Kansen vergroten

Stress is een veenbrand

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: