Spring naar inhoud

Elke grootse verandering begint met een kleine stap

20 oktober 2011

Sinds ik mijn eerste coaching gericht op persoonlijke ontwikkeling  uitvoerde, lijkt de tijd voorbij gevlogen. In al die jaren heb ik honderden mensen voorbij zien komen, die om een of andere reden iets wilden veranderen in hun leven. Voor de een was het een carrière keuze, een ander leed aan de spreekwoordelijke ‘mid-life’ crisis, of er was sprake van serieuze twijfels over de eigen kwaliteiten. Veelvuldig was de aanleiding  voor coaching wat diffuser. Deze groep zou ik kunnen  omschrijven als: ‘gewoon meer uit het leven willen halen’.

Iets willen

De hulpzoekenden uit de categorie ‘iets extra uit het leven halen’ mankeren feitelijk niets. Zij zijn alleen maar zo langzamerhand ontevreden geraakt met het dag in dag uit voortgaan op dezelfde wijze. De routine en de ogenschijnlijke herhaling levert frustratie, alsof de ‘het leven uit het leven’ is verdwenen.

Dwaasheid

Naar men zegt, heeft Einstein ooit de volgende  uitspraak gedaan: “Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results.”
Als alleen echte dwazen fundamentele veranderingen verwachten, door elke dag hetzelfde te doen, dan toont de dagelijkse praktijk, dat er vele  ‘dwazen’ onder ons zijn.

Als je iets anders wilt van het leven, dan zul je moeten beginnen om zelf iets anders te doen. Daarbij gaat het niet om dramatische veranderingen. Iets kleins is veelal al voldoende om langzaam maar zeker werkelijk te veranderen. Het is mogelijk een wat flauw voorbeeld, maar als je bewuster en met aandacht wilt eten, moet je eens proberen om je mes en vork in je andere hand te nemen. En als dat weer een nieuwe routine wordt, wissel je per hap eten de vork en het mes van hand. Je zult merken, dat elke hap een bewuster proces wordt.

En welke effect zou het hebben, als je achterwaarts de trap op- en afloopt, je tanden gaat poetsen met je ‘niet-voorkeur’ hand, of structureel een uur eerder naar bed gaat?

Laat anderen je helpen

Door net iets anders te gaan doen, ondermijn je  vastgelegde automatische patronen en dat creëert ruimte voor nieuwe resultaten. Kleine veranderingen bewust en opzettelijk doorvoeren zullen tot effect hebben dat er werkelijk iets zal gebeuren. Eerst anders doen en daarna komen de effecten. Zo werkt het en niet andersom.

De grootste veranderingen zijn ontstaan door een eerste kleine stap te zetten. Soms is het lastig de eerste stap op te sporen. Anderen om je heen zien het regelmatig sneller en veelal helder. Vraag ze welke eerste stap zij zouden zetten, om de door jouw gewenste verandering te realiseren.

Elke reis begint met een eerste stap die niet groter is dan willekeurig elke doorsnee stap.

Het zogenaamde ‘iets extra uit je leven halen’, vraagt een eerste schrede, die iets anders is dan de gebruikelijke.

Doelen of eindresultaten

Mindfulness

Structureel intern conflict

8 Vragen om je kwaliteiten scherp te krijgen

Zelfvertrouwen

Stoppen met denken

Geluk schuilt in je eigen kwaliteiten

4 Stappen om te doen dat je het liefste doet

Mindfulness voor beginners: 8 praktische tips

One Comment leave one →
  1. -JC- permalink
    9 november 2011 21:58

    Ik zag dat je mijn blog leest en dacht ik kijk eens even wie dat is, heb je toegevoegd aan mijn RSS feed, boeiend blog, boeiende onderwerpen (heb even rondgeneusd)……..I’ll be back…… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: