Spring naar inhoud

Is het echt belangrijk

14 november 2011

De enige vraag die je voortdurend scherp houdt: ‘Is dit echt belangrijk? Altijd, overal en in iedere situatie met succes toepasbaar. Te simpel? De enige manier om daar achter te komen, is het zelf uit te proberen.

Voorbeeld

Je rijdt op een tweebaansweg waar het verboden is in te halen en de maximum snelheid 80 km per uur is. Voor je rijdt iemand 60 km. De ergernis loopt op. ‘Kom op, zo kom je nooit ergens’, je slaat uit ergernis nog wat op je stuur, vloekt wat en de adrenaline loopt op. Tegen de tijd dat je irritatie aanzet tot het besluit de dubbele middelstreep dan toch maar te negeren, verhinderen de tegenliggers de gedachten in actie om te zetten. Resultaat: acht minuten ergernis. Precies twee minuten langer dan wanneer je gewoon 80 km had kunnen rijden. Leverde de ergernis je iets op? En, was die ergernis eigenlijk  wel belangrijk?

De bron voor de ergernis

Maakt het nu echt veel uit, die twee minuten langer over de reis doen? Natuurlijk niet. De grootste pietlut zal moeten erkennen, dat twee minuten op bijvoorbeeld een reisje van een half uur verwaarloosbaar is. Wat maakt dan toch dat de ergernis je bij de strot greep? Zelfovertuigingen zoals, ik ben iemand van de klok, ik ben een vlotte rijder, ik houd er niet van dat anderen mij belemmeren, ik bepaal alles zelf…. Je zelfovertuigingen zijn de bron voor de oplopende spanning. Ze beïnvloeden je waarneming. Zelfovertuiging en  je waarneming van de realiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Die zelfovertuigingen zijn te veranderen, zodat je waarneming van de werkelijkheid veranderen zal.

Het veranderen van ogenschijnlijke waarheden die feitelijk zelfovertuigingen zijn, levert winst:

  • Zelfovertuigingen ondermijnen het gezonde denken en kosten energie,
  • Contraproductieve zelfovertuigingen maken het verschil de tussen succes en mislukking,
  • Ze bepalen of je opgewekt, of opgefokt, attent, of agressief bent,
  • En ze vormen het verschil in spanning die alert maakt, of overspanning die uitput.

Pessimisten overwinnen hindernissen

Zelfovertuigingen dragen bij aan het creëren van kansen, of ze vernauwen de blik. Pessimisten en zwartkijkers moeten voortdurend problemen overwinnen, terwijl optimisten telkens mogelijkheden ontwaren. Voor de optimist was de trage automobilist  niet zozeer een grotere kans om te laat op de afspraak zou komen, het bood de optimist de mogelijkheid je komende afspraak nog eens rustig de revue te  laten passeren. De optimist zou  beslagen ten ijs komen, waar de pessimist louter opgewonden aankomt.

Van pessimist naar optimist

Een hele stap, om uit elke hindernis iets positief te destilleren. Misschien in een keer wel een wat grote stap. Wat minstens wel haalbaar moet zijn, is om van pessimistisch (feitelijk een synoniem voor kritisch) een stap naar neutraal te maken. Elke situatie is ten slotte betekenisloos zonder verleden, of toekomst. Je rijdt gewoon twee minuten langer achter een andere auto. Die gebeurtenis krijgt alleen een negatieve waarde als je de toekomst naar het hier en nu haalt. ‘O, straks kom ik te laat bij mijn afspraak.’  En het wordt nog erger als je jezelf absoluut ziet als punctueel (zelfovertuiging).

Weg met de historie, waardoor je jezelf als iemand met absolute eigenschappen typeert en weg met de toekomst van de pessimist, waarin alles mis kan lopen. Blijf in het hier en nu als de spanning dreigt op te lopen en beantwoord op oplopende stress de vraag: ‘zal ik dit voorval over een tijdje nog even belangrijk vinden als nu?’

Nu stoppen met piekeren

Veranderen start bij jezelf

Zelfvertrouwen met aandacht

Interne waarden, sturender dan doelen

Irritatie met aandacht

Nu echt anders

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: