Spring naar inhoud

Elke dag hetzelfde en meeslepend willen leven

21 november 2011

Is je beleving over vandaag identiek aan alle andere dagen? Wat was de laatste keer dat je voor je gevoel een risico nam? Probeer je wel eens iets nieuws uit? De laatste tijd iets gedaan dat je nog dagenlang weer in de herinnering schoot, omdat het je vaststaande opvattingen wat leek te ondermijnen? Onderneem je weleens actie om iets verder uit te zoeken, omdat het je alleen maar interesseert en het verder geen doel dient?

Als alles altijd voorspelbaar voor je is, je het risico van de onbekende situaties zo veel mogelijk vermijdt en geen nieuwe terreinen verkent, leef je in de zogenoemde ‘comfort zone’. Niets mis mee, maar verwacht dan ook niets anders, dan dat wat je ‘gisteren’ overkwam.

Midden in de kudde

Het eenvoudigste in het leven is, met de kudde meelopen. Dagelijks naar hetzelfde werk met dezelfde voors en tegens, of met dezelfde vrienden elke week op dezelfde manier ontspanning zoeken, zorgt ervoor dat je weet waar je aan toe bent. Door de afwezigheid van bijzondere ervaringen, ziet het verleden er als het ware egaal uit. Het gebrek aan rimpels in het beeld van het verleden, maakt de kans dat het beeld over de toekomst sterk lijkt op het verleden, groot.

Daarnaast ontstaan er bij velen wel grootste fantasieën over de gewenst toekomst. Fantasieën, die evenals het beeld van het verleden elk reliëf missen. Dergelijke kleurloze toekomst fantasieën hoor je uiten in de ogenschijnlijk krachtige  mededeling, ‘het moet anders’.
Bij doorvraag laat de verandering geen enkel concreet beeld opdoemen, noch zijn de eerste stappen naar de andere toekomst zichtbaar.  De verandering binnen de ‘comfort zone’.  Bijgevolg, verandert er feitelijk niets anders, dan hoogstens het oplopen van de onvrede over het heden. Zodra die onvrede toeneemt, of lang genoeg aanhoudt neemt menig  ‘kudde loper’ een heldhaftige en tevens impulsieve besluit: ‘en nu anders’. Je ziet het in zogenoemde  “Reality TV”.  De drastische veranderaars, die een bed en breakfast starten in een uithoek van een nauwelijks bewoond, noch bezocht deel van Frankrijk. Dit alles in de hoop, dat alles anders zal gaan. Naast deze nieuwe ‘toekomst zoekers’ zijn er de ‘relatie-opbrekers’ die verwachten dat alle schepen verbranden, nieuwe vergezichten zal leveren. Zeker anders gaat het veelal, maar meestal niet in de richting die men zich heimelijk wenste.

Je neemt altijd jezelf mee

In elke nieuwe situatie neemt de ‘veranderaar’ zichzelf mee. De ‘robot’ die gewend is de gebaande paden van de kudde te lopen, wordt door het veranderen van de situatie niet bij donderslag de zelfstandige, onafhankelijke, stoutmoedige ondernemer.

Voor het aanbieden van je ontslag, je verhuizing naar het ongekende platteland van Frankrijk, of  voordat je de steker uit je relatie trekt, kan enige oefening om buiten je ‘comfort zone’ te opereren, heel leerzaam zijn. Iets anders doen hoeft niet direct groots en meeslepend te zijn om te weten of je plezier kan beleven aan veranderen.  Enige oefening op de vierkante centimeter kan je leren of de grootse verandering een feest van vernieuwing kan worden.

Start de uitdaging

Plan een week lang elke dag iets nieuws. Zo nieuw, dat het feitelijk uitvoeren van de actie, op zijn minst een beetje spanning oproept. Spanning, omdat het ‘nieuwe’ werkelijk onbekend is, het mogelijk niet lukt om succesvol te zijn, of je bij het denken over het uitvoeren van de activiteit de gedachte opdoemt die je zegt, “ach, ik kan het net zo goed ook niet doen”.

Hier wat suggesties die je kunt ondernemen, om buiten de ‘comfort zone’ te opereren. Kies een activiteit die je echt als potentieel aantrekkelijk, wat spannend en als nieuw zou kunnen labelen. En bedenk,  ‘ondernemingen’ die voor de een standaard zijn,  kunnen voor een ander het gevoel van risico activeren.

  • Ga naar een bijeenkomst waarvoor je een uitnodiging hebt gekregen, maar waarvan je verwacht daar niemand te kennen, noch dat je verwacht veel bij te dragen te hebben aan het succes van de bijeenkomst.
  • Knoop zomaar een gesprek aan met vreemde op straat of in een winkel, zonder dat je bijvoorbeeld een specifieke vraag beantwoord wilt hebben. Probeer het gesprek ongeveer drie minuten te laten duren. Dus je rond het gesprek ook werkelijk af.
  •  Trek iets opvallends aan, verander je haar, of ga de straat op met of juist zonder make-up en ga gewoon boodschappen doen.
  • Neem het woord bij een bijeenkomst waar het toehorend publiek de gelegenheid heeft een bijdrage te leveren aan bijvoorbeeld een forum discussie.
  • Neem een dag vrij en ga op stap. Bezoek een stad, een museum en ga alleen ergens lunchen. Elk doel ontbreekt. Je doet het alleen om eens iets anders te doen.
  •        ……..

Alles dat je onderneemt is goed, als je maar iets doet dat niet gebruikelijk voor je is, op een of andere wijze wel aantrekkelijk lijkt en op voorhand al een zekere spanning oplevert.

Doel?

Je doet om te beginnen ervaring op om buiten de ‘comfort zone’ te opereren en er gebeurt nog wat anders. Hoe weinig je met deze kleine acties het bestaande levensritme ook uit balans duwt, je zult  merken dat je door de toenemende dynamiek van alles zal gaan ervaren (en waarschijnlijk plezier beleven). Daarnaast zal je merken dat min of meer vaststaande opvattingen, mogelijk wat minder absoluut zijn dan dat je altijd veronderstelde. De lang als waarheid gekoesterde opvatting kunnen wel eens beperkender en onbruikbaarder zijn, dan dat je altijd veronderstelde.

Zo kan blijken dat je en plein public goed uit je woorden kunt komen, vreemden het helemaal niet zo raar vinden om een praatje aan te knopen en vreemde schoenen niet louter afwijzende, maar ook waarderende reacties op kunnen leveren.

Bedenk voldoende acties voor een week en begin direct. Dat is misschien wel de sterkste verandering, want tot nu dacht je steeds, “ik moet nog eens…..”

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: