Spring naar inhoud

Zelfdiscipline trainen

18 januari 2012

Zelfdiscipline vormt het verschil tussen gerealiseerde plannen en betreurde dromen. Hoe plannen te maken, zelfs scherpe doelen te formuleren en actieplannen uit te werken is voor velen bekend. Helaas, zijn er ook talloze onder ons die het maar niet lukt de fantastische zelf geformuleerde plannen tot resultaat te brengen.   Zelfdiscipline, of zelfcontrole is de factor die voor een belangrijk deel het verschil lijken te verklaren tussen het wel/niet realiseren van ambities. De vraag is dan vervolgens, is zelfdiscipline te versterken?

Het marshmallow experiment

In het beroemde marshmallow experiment van de Standfort universiteit bleek dat werkelijke zelfcontrole slechts bij 30% van de deelnemende kinderen een aanwezige bekwaamheid was. Daar een beeld meer zegt dan duizend woorden, geen uitleg over het experiment. Bekijk het filmpje, werkelijk de moeite waard.

De onderzochte kinderen uit het marshmallow experiment werden tot hun jong volwassenheid gevolgd.  En wat bleek? De mate van  zelfcontrole heeft een sterke correlatie  met de gezondheid, het inkomen, het risico om in de criminaliteit te belanden, of een leven als alleenstaande ouder te leiden.

Hoge zelfdiscipline

Lage zelfdiscipline

Meerdere gezondheidsklachten

11%

27%

Inkomen onder $20.000,00

10%

32%

Verslaving

3%

10%

Alleenstaande ouder

26%

58%

Bron: Terrie Moffit,  Duke University New Zealand

De centrale noemer achter deze verschillen zou gelegen zijn in het eerder gefrustreerd raken en vervolgens slechter met die frustratie om kunnen gaan. Moeite hebben met uitgestelde beloning en de irritatie die ontstaat bij tegenvallers lijken door degene met een lage zelfdiscipline eerder opgelost met een soort ‘zelfverwenningsgedrag’.

Zelfdiscipline en plannen

Of de marshmallow test nu de ultieme maat is om zelfdiscipline mee te meten, valt te bediscussiëren. Misschien kwamen de kinderen die de marschmallow direct opaten uit een omgeving waarin je direct moet toeslaan, omdat je anders altijd aan het kortste einde trekt. Of, hadden deze kinderen slechte ervaringen met beloftes van volwassenen. Wie zal het zeggen, het is niet onderzocht. Zeker is wel dat een  belangrijke factor om iets vol te houden, gevormd wordt door het vermogen om het genot van de beloning uit te kunnen stellen. Daarmee is zelfdiscipline een cruciale factor in het doorzetten van gedrag dat pas op termijn haar vruchten af zal werpen. Voorbeelden daarvan zijn de plannen om fit te worden door regelmatig te sporten, of af te vallen door minder te eten.

De plannen zijn veelal de hindernis niet. Het is het volhouden van het gedrag dat noodzakelijk is om de plannen te realiseren.

Ontwikkelen van zelfdiscipline

Is zelfdiscipline te ontwikkelen? Zeker. Daar zijn niet zozeer een plan en zogenaamde SMART doelen voor nodig, als wel een heel sterk beeld over een gewenste toekomst. Een beeld dat zich in je hoofd al als werkelijk laat zien. Een beeld dat voortdurend oproepbaar is, een visie. De visie kan zo dienen als een voortdurend focus van aandacht. Absolute waarborg? Natuurlijk niet. Bij regelmaat zal je van het pad afwijken, toch de sportdag overslaan, of die zak chips eten. Zie het niet als mislukking van het totale plan, maar als een moment van onnadenkendheid. Haal het focus weer helder voor de geest en ga verder op de eenmaal ingeslagen weg. Het mooie van deze aanpak is dat de zelfdiscipline er op den duur generiek sterk van zal worden.

Verder zijn er nog wel wat voorwaarden te creëren die de kans op succes  versterken. Daarover volgende keer meer ( Hulp om de zelfdiscipline aan te wakkeren.)

Voor nu misschien ook wel interessant:

Nu echt anders

Versterken van je zelfvertrouwen

Geluk schuilt in je eigen kwaliteiten

Helden bezitten bovennatuurlijke kwaliteiten

Gewoontes

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: