Spring naar inhoud

Helden bezitten bovennatuurlijke kwaliteiten

9 januari 2012

In onze maatschappij worden de ogenschijnlijk moeiteloos behaalde resultaten veel hoger aangeslagen dan de resultaten die behaald zijn met veel inspanning. Dat is dan ook direct de valkuil waar velen invallen. Zij die inspanning inferieur achten aan talent,  zullen nimmer maximaal gebruik  maken van hun potentie. Zelfs helden moeten zich inspannen om maximale prestaties te leveren.

Mindset

Prof. Carol Dweck deed ruim 20 jaar onderzoek naar het verband tussen zelfbeeld, motivatie en prestatie. Zij stelde vast dat ‘mindset’, of mentaliteit een heel sterke invloed heeft op de motivatie en daarmee  op de prestaties die iemand zal leveren.

Grofweg onderscheidt Dweck enerzijds de ‘growth mindset’ en anderzijds de ‘fixed mindset’. De ‘mindset’ is  een min of meer aangeleerde overtuiging. De ‘fixed mindset’ wordt gekenmerkt door de overtuiging dat iemand bepaalde kwaliteiten heeft en dat daar helemaal niets aan te veranderen is. In tegenstelling tot de ‘fixed mindset’, wordt de ‘growth mindset’  gekenmerkt door de overtuiging dat alle kwaliteiten verder ontwikkeld kunnen worden.

Effect van de overtuiging

Dweck deed naast gecontroleerde laboratorium  experimenten en veldonderzoek, ook onderzoek naar de verschillen in hersenactiviteiten tussen de verschillende oriëntaties. Zo bleek dat degene met ‘fixed mindset’ even benieuwd (hoge hersenactiviteit) zijn naar de resultaten die zij behaalden op uitgevoerde taken, als degene met een ‘growth mindset’. Het verschil tussen beide groepen bleek extreem, nadat de behaalde resultaten op een taak bekend waren geworden. Bij de ‘fixed mindset’ groep nam de hersenactiviteit daarna steil af, maar bij de ‘growth mindset’ groep bleef de hersenactiviteit op een hoog en actief niveau. Zij bleven alert en wilde los van het resultaat, weten waarom zij iets goed, of fout hadden gedaan. Met andere woorden de ‘growth mindset’ populatie, blijft leergierig. Zo doen zij nieuwe kennis en vaardigheden op, door zich blijvend in te spannen.

Prestaties verbeteren

Ook bleken minder getalenteerde met een ‘growth mindset’ uiteindelijk betere schoolresultaten te behalen, dan getalenteerden die de overtuiging hadden dat talent een gegeven is (fixed mindset) en  daar niet veel aan te veranderen valt.

Achter de gefixeerde mentaliteit (fixed mindset) blijkt een specifieke overtuiging schuil te gaan:

“ Inspanning leveren is louter nodig voor hen die talent ontberen”

Alsof A. Einstein, J.S. Bach, Robbert Dijkgraaf, Sven Kramer, of welk getalenteerd persoon dan ook, er niets voor hebben hoeven te doen om zo succesvol te worden als zij zijn.

Blijven leren en zelfvertrouwen

Voortdurend geïnteresseerd blijven in je eigen prestaties en voortdurend zoeken naar de verbetering, maakt  dat iedereen naar eigen vermogens maximaal succesvol kan zijn en tegelijkertijd het zelfvertrouwen zal versterken. Ja zeker, zelfvertrouwen. Als de resultaten van je inspanning je louter overkomen en je die resultaten nauwelijks in eigen beheer kan beïnvloeden, dan is het resultaat en grabbelton. Gebrek aan vermogen om zaken zelf te kunnen beïnvloeden raakt zo het zelfvertrouwen.

Onderzoek telkens je successen en mislukkingen en je zult merken dat je beter gaat begrijpen hoe je talenten optimaal te benutten zijn, zodat je steeds succesvoller zult worden.

Als je deze informatie nuttig vond, stuur dit bericht dan door naar anderen.

Prettig leven is risico nemen

Zelfvertrouwen met aandacht

De kracht van een positieve instelling

Gedachten zijn geen feiten

 

Plaats een reactie